Altıntaş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fatih Yıldız, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.
Yıldız, yaptığı açıklamada, özellikle yağışın ve verimin yüksek olduğu, saman sıkıntısının çekilmediği yıllarda hasattan sonra hububat alanlarının anızı yakıldığını söyledi.
Hububat hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmesi, yabancı ot kontrolü ve hasat sonrası artıkların ekonomik bir değer taşımadığı düşünceleriyle ve çoğu zaman bir alışkanlık haline geldiği için yasak olduğu halde anız yakma olaylarıyla karşılaşıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:
"Kısa vadede beklentiler gerçekleşiyor gibi görülmekte ise de uzun vadede değeri dönülmesi güç, tamiri imkansız olan olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda anız yakmanın toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini bozduğu, verimliliği düşürdüğü ve biyolojik dengeyi olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Bu nedenle modern tarımda anız yakmaya yer yoktur. Ülkemizde 1993 yılından beri anız yakılması yasaklanmıştır. Anız yakmanın zararları ise şöyle özetlenebilir. Toprak organik maddesi yok edildiğinden toprak verimliliği azalır. Toprak canlılarının beslenme ortamı yok edilir. Toprak erozyonunun önü açılır. Doğal denge bozulur. Orman yangınlarının çıkmasına sebep olurlar. Anızla birlikte çok zaman diğer komşu tarla ve bahçeleri de yanmaktadır. Anız yakmalarla zaman zaman yerleşim alanları da yanmaktadır. Anız yakmanın başka tehlikeleri arasında ise telefon direklerini yanması ve daha da kötüsü, yoldan geçen arabaların görüş mesafesini azaltarak ölümcül kazalara sebep olmasıdır. Sap ve anızın yakılması ile bitki büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybı da artmaktadır. 1 dekarda 300 kilogram sapın yakılması ile 7 kilogram amonyum sülfat gübresine eşdeğer azot yakılmaktadır."
Yıldız, anız yakanlara Çevre Kanunu ve kanun çerçevesinde çıkarılan tebliğe göre her bir dekar için 38 lira 75 kuruş idari para cezası uygulandığını da sözlerine ekledi.
Haberler.com