KURU ÜZÜM FİYATI İKİ KATINA ÇIKTI

Çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezi Manisa'da, don nedeniyle yaşanan rekolte kaybı, fiyatların geçen yıla göre iki katına yükselmesine neden oldu

Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin önemli merkezlerinden Manisa'da, don olayı nedeniyle rekoltenin azalması fiyatları geçen yıla göre iki katına yükseltti. Tariş Üzüm Birliği Genel Müdürü Yurtcan Biryol yaptığı açıklamada kuru üzümde Türkiye'nin en büyük ihracatçı konumunda bulunduğunu, en önemli üretim merkezinin de Manisa olduğunu belirterek, kentte bağbozumunun devam ettiğini, sergilerde kurutulan üzümlerin işleme tesislerine getirilmeye başladığını belirtti.  

Geçen yıl 328 bin tonluk rekolteye ulaşılan çekirdeksiz kuru üzümde bu yıl ilkbahar aylarındaki zirai donun etkisiyle rekolte kaybı yaşandığını ifade eden Biryol, rekoltenin 190 bin ton seviyesinde gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getirdi.

"Yaptığımız tespitler, rekoltenin bu rakamın da altında gerçekleşeceğini gösteriyor" görüşünü savunan Biryol, şunları söyledi:

"Geçen yıl ürün çoktu ama kalite düşüktü. Bu yıl ise ürün az ancak yüksek kalite var. Üretici hasadı hızlı yaptı. Tahminimiz 15 gün içinde sergilerde üzüm kalmayacağı yönünde. Tariş olarak 9 numara çekirdeksiz kuru üzümde alım avans fiyatını net 6 lira olarak açıkladık. Bu fiyat geçen yıl 3 lira civarında seyrediyordu. Kooperatif olarak piyasanın üzerinde bir fiyat belirledik. Üreticinin rekolte kaybından kaynaklanan mağduriyetini, fiyatları yüksek tutarak telafi etmek istedik."  

"Üretici panik yapmasın"

Biryol, Tariş'in açıkladığı yüksek fiyatlar nedeniyle bazı alım merkezlerinde yoğunluk yaşandığına dikkati çekti.

Üreticinin fiyatlar düşecek endişesiyle üzümünü bir an önce elden çıkarmak istediğini anlatan Biryol, "2 yıl önce yine fiyatlar yüksekti ancak yılbaşından sonra yarı yarıya düştü. Üretici yine aynısı olabilir diye hemen satmak istiyor ama panik yapmamalılar, 2 yıl önceki şartlar bu yıl yok. Biz 9 numara üzümü net 6 liradan alıyoruz, piyasa da bu rakama yakın seyrediyor. Fiyatlarda biraz gevşeme var ama bu üreticinin paniğinden kaynaklanıyor" dedi.

"Okul üzümü projesi devam etmeli"

Okul Üzümü Projesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararnamesinin 2014-2015 yılı için geçerli olduğunu hatırlatan Biryol, 2015-2016 eğitim öğretim yılı için yeni kararname çıkarılması gerektiğini savundu.  

Biryol, okul üzümü projesinin rekolte azlığından ve fiyat artışından etkilenmeyeceğini dile getirerek, "Üzümün varlığı, yokluğu bu projeyi etkilemez. Geçen yıl sadece 600 ton kuru üzüm dağıtıldı, yani toplam üretimin çok küçük bir kısmı. Bu kararnamenin yenilenerek okullarda üzüm dağıtılmasını üretici temsilcileri olarak bekliyoruz" diye konuştu.

Kuru üzümün mazotla yıkandığı iddiası

Biryol, çekirdeksiz kuru üzümün kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alındığı yönündeki iddialara tepki göstererek "Bizim ürettiğimiz kuru üzümün yüzde 90'ı ihraç ediliyor. Özellikle AB ülkelerine ihracatımız çok büyük. O kadar sıkı denetimler var ki burada üretimden, işlenmesine ve gönderilmesine kadar. Bununla ilgili tek söyleyeceğim bu bir safsatadır" ifadelerini kullandı.

Dünya
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.