İzmir Ticaret Borsası (İTB), 2015-2016 sezonu çekirdeksiz kuru üzüm rekolte tahminini 196 bin 109 ton olarak belirledi.
İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, Mart- Nisan döneminde meydana gelen don ve dolunun rekoltede yüzde 40 azalmaya neden olduğunu söyledi.
İTB Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen rekolte tahmin sonuçları basın açıklamasına, ihracatçı firma ve kuruluş temsilcileri de katıldı. Toplantıda konuşan İTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, 20 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapılan yoğun çalışmalar sonucunda gelecek dönem rekoltesinin hava şartlarının normal devam etmesi halinde 196 bin 109 ton olarak tahmin edildiğini belirtti. Bu üretimin 1 milyon 408 bin dekarlık bağ sahasında gerçekleşeceği bilgisini de veren Zincircioğlu, "Mart ve Nisan aylarında yaşanan don ve dolunun etkisiyle bu sezonki üretim miktarının bir önceki sezonun üretim miktarına göre yaklaşık yüzde 39- 40 oranında azalacağını tahmin ediyoruz. Bu üretim döneminde yaşanan iklimsel sorunlar ve verimin dalgalı olması sebebiyle 10-15 gün sonra ikinci kez küçük bir heyet ile sorunlu bölgeler gezilip nihai rekolte sonucuna ulaşılabilecektir" dedi.
"DÜNYADA KURU ÜZÜMÜN DEĞERİ ARTTI"
İTB olarak 90 yıldır kuru üzüm sektöründe öncü kuruluş olarak hizmet verdiklerini vurgulayan Zincircioğlu, sektörün İzmir, Manisa ve Denizli'de yaşayan binlerce ailenin geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti. Zincircioğlu, 1 Ağustos itibariyle 240 bin ton karşılığında 430 milyon dolar değerinde kuru üzüm ihracatının gerçekleştirildiğini belirterek, "Ortalama ihraç fiyatı kilogram başına 1.79 dolar oldu" dedi. Yüzde 85'i ihracata giden kuru üzümde, küresel piyasadaki rakipler karşısında rekabet gücünü yitirmemek için dayanışma çağırısı da yapan Zincircioğlu, "İç piyasa da dahil edildiğinde kuru üzümün yarım milyar doların üzerinde bir piyasa değerine ulaştığını söyleyebiliriz" dedi.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep de, dünyadaki değişimlerin Türkiye'yi de ciddi anlamda etkilediğini belirterek coğrafi konumdan kaynaklanan değişimlerin ekonomik olarak da etkilediğini belirterek, "İki yıl önce biz üzüm ton fiyatlarını 2 bin 500 dolar seviyelerinde, 3 bin dolarlara kadar satmıştık. Bu sene de kaybettiğimiz pazarı geri alalım diye bin 600- bin 700 dolarlara kadar düşürdük. Bundan ülke ekonomisinin ciddi bir kaybı söz konusu oldu. Bu kayıptan üretici, ihracatçı hepimiz etkilendik" dedi.
ALKOL ENDÜSTRİSİ KURU ÜZÜM TALEP EDECEK
Toplantı sonunda bir soruya yanıt veren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, üzümde İran'ın giderek Türkiye'yi zorlayacak bir konuma geldiğini ifade etti. Öte yandan iç piyasada alkol endüstrisinin üzüm konusunda ciddi bir talebi olduğunu doğrulayan Celep, Orta Anadolu'daki şaraplık bağların geçmişe göre varlığını korumamasıyla birlikte çekirdeksiz beyaz üzüm üretiminin gerçekleştiği Gediz Ovası gibi bölgelerin ön plana çıktığına işaret etti. Celep, "Geçen yıl alkol endüstrisi ağırlıklı taze üzümden üretim yaptı. Bu sene taze şansı olmayacağı için kuru üzümden de talebin olacağını öngörüyoruz. Çiftçilerimiz zaten bugünden alıcı bulmaya başladılar" değerlendirmesi yaptı.
Rekolte belirleme çalışması, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa ve Alaşehir Ticaret Borsaları'nın destekleriyle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile İzmir Tarım İl Müdürlüğü'nün katkılarıyla gerçekleştirildi.
Haberler.com