"Dünya kayısı başkenti" Malatya'da geçen yıl kısmi zirai dona rağmen 301 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç edildi.
Dünyanın kuru kayısı ihtiyacının yüzde 85'inin karşılandığı Malatya'da, geçen yıl kayısı ihracatçısının yüzü güldü. Geçen yıl 65 bin ton kayısı ihracatının gerçekleştirildiği Malatya'da, 301 milyon dolar gelir elde edildi.
Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Özbey yaptığı açıklamada, kayısının Malatya ekonomisinin can damarı olduğunu anımsattı.
İklim şartlarına bağlı olarak kayısının ürün vermediği dönemlerde Malatya ekonomisinin çarklarının yavaşladığını aktaran Özbey, bu süreçlerde kentte ekonomik anlamda istenilen performansın da sergilenemediğini ifade etti.
Önceki yıl kayısıda yaşanan zirai donun üretimi ciddi oranda etkilediğini anımsatan Özbey, "2014 ile 2015 yılının ihracat rakamlarını kıyaslarsak 2014 yılında 79 bin 43 ton kuru kayısı ihracatımız olmuş, bunun karşılığında 348 milyon 500 bin dolar girdi elde etmiştik. Geçen yıl ise 65 bin ton civarında kuru kayısı ihracatımız gerçekleşti. Karşılığında 301 milyon dolar girdi elde ettik" diye konuştu.
Geçen yıl önceki seneye göre ihracat rakamlarında düşüş yaşandığını dile getiren Özbey, "Bunun nedeni 2014 yılında 2015 yılının ağustos ayına kadar olan dönemde önceki stoklarımızı sattık. 2014 yılında Malatya'da kayısı yüzde 90 yanmıştı. 2015 yılının ağustos ayından aralık ayına kadar 2015 yılının mahsulünü sattık. Bizde kuru kayısı ihracat sezonu 1 Ağustos itibarıyla başlar, bir sonraki yılın 31 Temmuz itibarıyla da sona erer" ifadelerini kullandı.
- En çok ABD aldı
Kuru kayısı fiyatlarının yükselip inmesinin rekolteye, arz ve talebe göre değişiklik gösterdiğini anlatan Özbey, "2014 yılında Malatya'da kayısının yüzde 90 zirai dondan etkilenmesi dolayısıyla fiyatlar 2-3 katına kadar yükseldi. 2015 yılında ise zirai donun yüzde 40-50 etkili olmasıyla fiyatlarda çok olmasa da bir miktar düşüş meydana geldi" dedi.
Son iki yılda kuru kayısı ihracatının yapıldığı ülkeler sıralamasında da pek değişiklik olmadığını dile getiren Özbey, son iki yılda sırayla ABD, Fransa ve Almanya'nın en çok ihracatın yapıldığı ilk 3 ülke olduğunu kaydetti.
Özbey, kuru kayısı ihracatçısının pazarları gezmesi ve talebe göre hareket etmesi gerektiğini belirterek, böylelikle üreticinin emeğinin karşılığını alacağına inandığını söyledi.
- Aylık 10 bin tona kadar kuru kayısı ihraç ediliyor
Yaşanan olumsuzluklara karşın hedefledikleri aylık ortalama ihracat oranının altına düşmediklerini ifade eden Özbey, "Eğer aylık 8-10 bin ton arası ihracatımız devam ederse mahsulümüz parasal olarak da değerini korur ve biz bu elde ettiğimiz rekolteyi tüketiriz. Çok şükür şu ana kadar ağustos ayında başlayan ihracatımız aralık sonuna kadar 8 bin 500 ton ile 10 bin ton arasında değişti. Temmuz ayı sonuna kadar biz bu malı inşallah satacağız. Aynı oranda gidecek ve 2015 mahsulümüz de kalmayacak. 2016 yılında gelecek ürünü de değerinde satacağız" diye konuştu.
- "Rusya krizi kayısı etkilemez"
Rusya'nın Türkiye'den giden bazı ürünlere yasak koyduğunu anımsatan Özbey, kuru kayısının da bu ürünler arasında yer alıp almadığına ilişkin henüz resmi bir açıklama bulunmadığını söyledi.
Özbey, şunları kaydetti:
"Aralık ayının 3'ine kadar Rusya'ya ihraç edilen bütün kuru kayısılar yerlerine ulaştı. Herhangi bir sıkıntı çıkarmadılar ama 1 Ocak'tan itibaren henüz ne olduğu bilinmiyor. Rusya hükümetinin yasak koyduğu yaş sebze ve meyve buna da dikkat etmek lazım. Bekleyip görmek lazım. Eğer kuru kayısıya da yasak koyarsa kuru kayısıyı çok etkilemeyeceğini herkesin bilmesini istiyorum çünkü Rusya'da ekonomik kriz başladıktan sonra Rusya'ya kayısı ihracatı da yavaş yavaş azalmaya başlamıştı. Bunu gören Malatyalı kuru kayısı ihracatçıları yeni pazarlar buldu. Yeni pazarlara girdiler ve o azalmayı orada telafi ettiler. Bir sıkıntı olacağını hiç düşünmüyorum."
Türk Tob