Zayıflık paraziti olarak bilinen fungus uygun koşullarda konukçuyu hastalandırır. Bu koşullar 20-25°C sıcaklık ve %90-95 orantılı nem olup, özellikle havalandırması iyi olmayan örtüaltı yetiştiriciliğinde mevcuttur.
Zayıflık paraziti olarak bilinen fungus uygun koşullarda konukçuyu hastalandırır. Bu koşullar 20-25°C sıcaklık ve %90-95 orantılı nem olup, özellikle havalandırması iyi olmayan örtüaltı yetiştiriciliğinde mevcuttur. Fungus kışı sklerot halinde geçirir. İlkbaharda sklerotlar çimlenerek, miselyum ve konidi verir. Çok ender durumlarda apotesyum oluşturabilir. Doğaya yayılan askosporlar ve konidiler konukçularına ulaştığında gelişme ve üremelerine devam eder, ulaşamayan sporlar kurak şartlarda 2 saatten fazla yaşayamazlar.
Konukçusu çok fazla olan etmen her konukçuda, değişik görünüşte hastalık tablosu oluşturur. Etmen gövde ve yan dal, yaprak ve çiçek ve meyve enfeksiyonları yapar. Önce toplu iğne başı kadar küçük olan lezyonlar, epidermis altında gelişerek genişler ve dokulara yayılır. Gövde ve meyve sapı lezyonları meyve dökümüne neden olabilir. Çiçek zamanında taç yaprakları hastalığa çok duyarlıdır. Fungus bu kısımlardan girerek meyveye geçer ve çürüklük başlar. Sebzelerin hemen hepsinde hastalık oluşturabilir.
Kurşuni Küf Hastalığının Mücadelesi
Kültürel Önlemler
- Seralarda iyi havalandırma yapılarak sıcaklık ve orantılı nemin yükselmesi önlenmeli,
- Bitkiler arasında hava akımının olabilmesi için sık dikimden kaçınılmalı,
- Hasta bitkiler sökülerek imha edilmeli,
- Dengeli gübreleme ve iyi bakım yapılarak bitkilerin sağlıklı gelişmeleri sağlanmalı,
- Hasattan sonra sklerotların toprağa karışmasını önlemek için bitki artıkları toplanarak yakılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Serada veya çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde ilaçlamaya başlanır.
Tarim.gov.tr