Doların yüzde 30'a yakın değer kazanması, çiftçiye verilen devlet desteğini eritti. 8.9 milyar dolar tarımsal ürün ithalatı yapan Türkiye'de, önümüzdeki günlerde fiyatlar da artış bekleniyor.
Dar gelirli vatandaşların en önemli harcama kalemi olan gıda sektöründe alarm zilleri yeniden çalmaya başladı. Geçen sene kıtlık nedeniyle ciddi sıkıntıların yaşandığı tarım sektörünün başı, yüksek miktarda ithal girdi kullanıldığı için bu sene de döviz kurlarında yaşanan astronomik artışlarla dertte. Tarım sektörünün mazottan tohuma kadar pek çok ithal girdi kalemi bulunduğunu belirten Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, kurlardaki artışın tarıma verilen destekleri alıp götürdüğünü söyledi.
‘Gıda fiyatındaki artış enflasyona yansıyacak'
İpek Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Bulut ise akademik çalışmaların gıda ile alakalı ithalatı dolar cinsinden yapan Türkiye gibi ülkelerde para birimi yüzde 1 değer kaybettiğinde gıda fiyatlarında ilk çeyrekte yüzde 0.9' a yakın bir artış olduğu sonucuna ulaştıklarını kaydetti. Bulut, “Türkiye'nin de ithalatı dolar cinsinden olduğundan gıda fiyatlarında yıllık bazda ciddi oranlarda artışlar olacağı muhakkak” açıklamasında bulundu. Türk lirasının yüzde 30 değer kaybetmesinin bu hesaplamaya göre yüzde 27'lik fiyat artışı anlamına geldiğinin altını çizen Levent Bulut, sözlerini şu cümle ile tamamladı: “Gıda fiyatındaki artış da otomatik olarak enflasyon oranında artışa sebep olacaktır.”
TOBB da girdi maliyetlerinin artmasından şikayetçi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 8. Sektörel Ekonomi Şurası'nın tarımı ele aldığı kısmında ilk olarak sektörün maliyetlerini artıran nedenleri sıraladı. ‘Maliyet artırıcı unsurların çözümlenememesi' başlığı altında konuyu detaylandıran Tarım Meclisi'ne göre elektrik, mazot, gübre ve ilaç girdi maliyetlerinin dünya fiyatlarının üzerinde seyretmesi sektörün maliyetini ciddi biçimde arttırıyor. Meclis, çözüm önerisi olarak “Mazotta ÖTV'nin etkisini azaltacak kadar mazot desteği arttırılmalı, tarımda kullanılan elektrik bedeli hasat sonunda ödenmelidir” tavsiyesinde bulunuyor.
Gıda fiyatları dünyada ucuzlarken Türkiye'de el yakıyor
Türkiye'de gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle enflasyon yüksek seyrederken, dünyada gıda fiyatlarında düşüş sürüyor. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, ağustosta gıda fiyatlarında yüzde 9.71 artış oldu. Ancak Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünya gıda fiyatları ağustos ayında güçlü arzın ve enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle keskin şekilde gerileyerek Aralık 2008'den bu yana en sert düşüşü kaydetti. Tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen dünya gıda fiyatları endeksi ağustosta bir önceki aya göre yüzde 5.2 gerileyerek 155.7 düzeyine indi.
Meydan Gazetesi