İstanbul'un iki yakası arasında kurbanlık fiyatlarında fark oluştu.
Anadolu’dan Avrupa yakasına kurbanlık geçişine izin verilmediği için, büyükbaş hayvan sayısının az olduğu Avrupa yakasında kurbanlık fiyatları 2 bin lira daha pahalı.
İstanbul’da kurbanlık hayvanların karşı yakaya geçememesi nedeniyle Anadolu yakasının fiyatları,Avrupa’ya göre bir hayli ucuz. İki yaka arasındaki fark büyükbaşta 2 bin liraya kadar çıksa da her iki yakada da hayvan sahipleri satışlardan memnun. Küçükbaş fiyatlarında ise fark gözükmüyor. İki yakada da küçükbaş fiyatları 350-850 TL arasında değişiyor.
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlık hayvanların satıldığı pazarlar da hareketlendi. Belediyeler tarafından kendilerine kiralanan bölgelerde hayvanlarıyla beraber 15 günlük İstanbulmacerası yaşayan kurban satıcıları son pazarlıklarını yapmaya başladı.
Avrupa yakasının yeni ilçelerinden Sultangazi’deki hayvan pazarında satıcılar, kiraladıkları çadır başına 5 bin 500 lira kira ödüyor. ‘Türkiye’nin en büyük hayvan pazarı’ olarak duyurulan ve 600 çadırın olduğu pazarda, vatandaş fiyatların yüksekliğinden şikayetçi. Satıcılar ise belediyeye ödedikleri paranın kurbanlık hayvan fiyatlarını da etkilediğini söylüyor ve bir torba yem fiyatının 50 lira olduğuna dikkat çekiyor.
Fiyat 1000 TL zamlandı
Bu pazarda, İstanbul’un iki yakası arasında hayvan geçişlerine izin verilmemesi nedeniyle daha çok Trakya bölgesinden gelen küçük ve büyükbaş hayvanlar satışa sunuluyor. Büyükbaş hayvanların ortalama fiyatı 5 - 8 bin lira arasında değişiyor.
Satıcılardan Mustafa Aydın, “Fiyatlar geçen seneye göre 1000 lira arttı. Sultangazi Belediyesi’ne verdiğimiz çadır kirası ve hayvanın beslenmesi için aldığımız yemler hayvan fiyatlarını da yükseltiyor. Bir hayvandan en fazla 500 lira kazanıyoruz” diyor.
Pazara getirdiği 60 büyükbaştan sadece 4 tane kaldığını söyleyen Ekrem Karabaş satışlardan birhayli memnun. Sattığı kurbanlıklar arasında fiyatı 12 bin lirayı bulan hayvanların da olduğunu belirten Karabaş, bu fiyattaki bir kurbanlıktan 900 kilo et elde edilebileceğini söylüyor.
Marketlerde hisseli satış
Süpermarketlerde ise hayvan pazarlarından farklı olarak kurbanlık hayvanlar kesilmiş ve paketlenmiş bir şekilde satışa sunuluyor. Kurbanlıkları hisse olarak satışa çıkaran Carrefour, Kipa ve Migros gibi marketler kilosu 42 liraya denk gelen 5’e bölünmüş küçükbaş kurbanlık hayvanı 12-14 kilo arasında değişen paketler halinde 599 liradan satışa çıkarıyor. Büyükbaş hayvanların 18-20 kiloluk hissesi ise 790 lira.
Dernekler rekabette
Kesilen kurbanlık hayvanları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyen yardım dernekleri de belirledikleri farklı fiyatlarla rekabet içinde. Kurbanlık hayvanlarda birim fiyat olarak, İnsani Yardım Vakfı (İHH) 450, Deniz Feneri Derneği 640, Cansuyu Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ise 550 lira belirlemiş durumda.
Anadolu’da kira da ucuz
Çadır kirası 5 bin lira olan Ümraniye Hekimbaşı spor Tesisleri’ndeki kurban pazarında iseKaradeniz, İç Anadolu, Doğu ve Günaydoğu’dan gelen kurbanlıklar satışa sunuluyor. Burada da hayvan sahipleri satışlardan oldukça memnun görünüyor. Ümraniye’deki pazar alanına getirdiği 30 büyükbaş hayvanın 26’sını 4 günde sattığını belirten Tokatlı satıcı Ali Ökkeş geçen seneye göre satışlarının daha iyi olduğunu söylüyor.
Çadırlarda da alıcı bekleyen hayvanların başında sıkı pazarlıklar yapan alıcılar gözleniyor. Eli boş dönmemek için uzun uzun pazarlık yapan alıcılar 4-6 bin lira olan ortalama büyükbaş fiyatını olabildiğince aşağı çekmeye çalışıyor. Tokatlı satıcılardan Satılmış Biçer da Avrupa ve Anadolu yakası arasındaki fiyatlarda 2 bin liralık bir fark olduğuna dikkat çekiyor. Pazara getirdiği 26 büyükbaş hayvandan 9’unu 4 günde sattığını anlatan Biçer, satışların geçen yıla göre iyi olduğunu belirtiyor.
Bulaşıcı hastalıklara dikkat!
Son yıllarda büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayısında azalma yaşandığına dikkat çeken Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ise, bunun en önemli nedeninin bulaşıcı hayvan hastalıkları olduğunu söyledi. Açığı kapatmak için yapılan ithalatın hayvancılığa zarar verdiğini de kaydeden Kaymakçı, “Eskiden hayvancılığı, köylerde yaşayan aileler yapıyordu. Günümüzde artık yapılması gereken aile çiftçiliğini yeniden canlandırmak.
Kooperatif örgütlenmeyi teşvik edecek ve güçlendirecek önlemler alınmalı” dedi.
Haber 3