KURBANLIK ALMAK İÇİN ACELE ETMEYİN

Kurban Bayramı'na daha 1 ay olduğunu söyleyen uzmanlar, kurbanlık almak için acele edilmemesi gerektiğini söylüyor. Yetkililer fiyatların bayramın 2. günü düşeceğini belirtiyorlar.

Et fiyatlarındaki spekülasyon kurbanlıklara sıçradı

 Kurban Bayramı’na yaklaşık 3 hafta kalırken canlı hayvan kg fiyatlarında yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor. Geçen yıl kurbanlık büyükbaş canlı hayvanın kilogramı 10-11 liradan satılırken, bu yıl için 16-17 liraya çıktı. Talebin üzerinde küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık bulunduğuna dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ise bayrama yaklaşık 1 ay olduğuna dikkat çekerek vatandaşları acele etmemeleri konusunda uyarıyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, canlı hayvan kilogramı için bu yıl yaklaşık 15 lira istendiğini ifade ederek fiyatların geçen yıla oranla önemli ölçüde arttığına dikkat çekti. Vatandaşın fiyatların düşmesi için bir süre daha bekleyebileceğini ifade eden Gözet “Kurbanlık fiyatları borsa gibidir. Arz talep fiyatta belirleyici olacaktır. Özellikle bayramın 1. ve 2. günü fiyatlar düşecektir” dedi.

Yeterli sayıda kurbanlık var

Tarım Bakanlığı’nın kurbanlık hayvan varlığı tespit çalışmasına göre kurbanlık hayvan şartlarını haiz büyükbaş hayvan varlığı 1 milyon 230 bin, küçükbaş hayvan varlığı ise 3 milyon 830 bin baş olarak belirlendi. Son 3 yılın ortalama değerlerine göre 840 bin büyükbaş, 2 milyon 300 bin küçükbaş kurbanlık olarak kesiliyor. Vatandaşların kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, erkek ve yaşını doldurmuş olanları seçmesi gerekiyor. Yetkililer, çok zayıf, donuk bakışlı, salyalı ve gözde akıntısı olan hayvanların alınmaması gerektiğini söylüyor.

ESK PİYASAYA KARKAS ET  SATIŞINA BAŞLADI

Et ve Süt Kurumu (ESK), kırmızı et ve yemek sanayine yönelik, dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti satışlarına başladı. ESK Genel Müdürü Kasım Piral, yaptığı açıklamada, dönemsel ihtiyaçlar doğrultusunda artan kırmızı et talebine cevap vermek amacıyla sadece şarküteri ve yemek sanayine, dondurulmuş karkas sığır satışı başlattıklarını ve sektöre uygun fiyata kırmızı et tedariği sağladıklarını ifade etti. Dondurulmuş karkas sığır eti kilogram fiyatı 21,5 liradan satışa sunuluyor. Firmalar, ESK’dan aylık maksimum 200 ton et alabiliyor.

Ekonomi
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.