Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, kurban derilerinin ülke ekonomisine 1 milyar dolar etkide bulunduğunu söyledi.
Kurban pazarında incelemelerde bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz, kurban derilerinin ülke ekonomisine katkısının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'de yıl içerisinde kurbanlık hayvanlar da dahil olmak üzere 25 milyon hayvanın kesildiğini vurgulayan Yılmaz, kesilen hayvanların derisinin ülke ekonomisine 1 milyar dolar civarında katkı sağladığını söyledi.
KURBAN UYARISI
Yaklaşan Kurban Bayramı çerçevesinde ham derinin elde edilmesinde kayıpların en aza indirilmesi amacı ile kurban keseceklere uyarılarda bulunan İl Müdürü Yılmaz, şunları söyledi: "Kesimden önce hayvanlar mutlaka dinlendirilmeli ve yem verilmemelidir. Kesim işlemi kafaya en yakın yerden boyun gerilerek yapılmalı, kanın tamamen boşalabilmesini sağlamak için de ön bacaklardan en az birini serbest bırakmalıdır.Yüzme işlemi kan tamamen boşaldıktan sonra; ayaklar, gövde ve baş sırası gözetilerek ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Yüzülen derilerin üzerilerinde fazla et ve yağ parçaları bırakmamak gerekir. Kuyruktaki yağlı, etli, kemikli kısımlar, boynuzlar, kulaklar, tırnaklar kesilip atılmalıdır. Deriler kanla ve gübre türünden pisliklerle bulaştırılmamalıdır. Sığır derileri rahatlıkla yıkanabilir.
Koyun derileri ise yıkanmamalıdır. Derileri hemen tuzlamak doğru değildir. En az bir saat sularının süzülmesi ve soğuması için bekletmek gerekir. Ondan sonra tuzlama yapılabilir. Ayrıca tuzlama işleminin kesimden sonra en fazla 6 saate kadar bekletilebileceği unutulmamalıdır. Çünkü 6 saatten sonra mikroplar üremeye başlar. Usulüne uygun tuzlamadan sonra en yakın muhafaza deposuna nakledilmelidir."
İHA