KURAKLIK ÜRETİCİYİ TEDİRGİN EDİYOR

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Cahit İncefikir, Çukurova'da geçen yıla göre ekim alanı yüzde 10 azalan buğday üretiminde, havaların kurak gitmesi nedeniyle yağış almayan alanların sulama birliklerine ait kanallardan alınan su ile yağmurlama yöntemiyle sulandığı, sulama alanının dışındaki kıraç bölgelerde çiftçinin tedirgin olduğunu söyledi.

İncefikir, yaptığı açıklamada, kıraç alanlarda önümüzdeki 15-20 günde belli aralıklarla yağmur yağmaması halinde üreticilerin yeniden ekim yapmak zorunda kalacağını belirterek, yaklaşık 20 milyon ton olan Türkiye'nin yıllık buğday üretiminin yüzde 7'sinin Çukurova Bölgesi'nden karşılandığını, ekimi biten buğday tarlalarının yeterli yağış alamaması durumunda verim kaybının kaçınılmaz olacağını kaydetti.

"Tarlasını eken üretici yağmur bekliyor"

Ekimi biten buğday tarlalarının yeterli yağış alamadığını belirten İncefikir, "Tarlasını eken üretici yağmur bekliyor. Buğday rekoltesinin beklenen düzeyde olması için yağışların yeterli ve aynı zamanda düzenlilik arz etmesi önemli. Bölgemizde yağış almayan yerlerdeki bazı çiftçiler buğdayın çimlenmesi için sulama kanallardan aldıkları su ile yağmurlama sistemiyle sulamaya başladı. Buğday hasadının ilk yapıldığı bölgemizdeki sulanamayan arazilerdeki çiftçilerimiz yağmurun yağmasını bekliyor" dedi.

"İklim şartlarına uygun tohum seçilmeli"

İklim ve bölge şartlarına uygun sertifikalı tohumun tercih edilmesinin önemine de değinen İncefikir, "Sertifikalı tohumda çeşit özellikleri bilindiğinden ekim zamanı tam olarak ayarlanabilir. Çeşit özellikleri bilindiğinde ürünün gelişimi sırasında izlenecek olan uygulama (bakım, sulama) programı da daha rahat belirlenir. Sertifikalı tohumlukta çeşit saflığı en az yüzde 97 oranındadır. İçerisinde yabancı madde en çok yüzde 3'tür. Verim artışı ve tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.