KURAK BÖLGE BİTKİSİ NOHUT

Lüleburgaz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abuzer Sağdıç, Türkiye Milli Tarım Destekleme Modeli kapsamındaki havza bazında yeni eklenen nohut bitkisi hakkında bilgi verdi.

Nohut tarımının ekonomik öneminden bahseden Sağdıç, "Türkiye'de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılmakta olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir. Nohut, toprak isteği bakımından kanaatkar oluşu dolayısıyla ve köklerinin havanın serbest serbest azotunu tespit etmesi bakımından hububat-yemeklik münavebesinde önemi çok büyüktür. Daneleri proteince çok zengin olup aynı zamanda bir sanayi ham maddesidir. Nohudun geçit formları ile yabani formları arasındaki formları hayvan yemi olarak kullanılır" dedi.

"Asırlardır insanların beslenmesinde büyük roller oynamıştır"

Nohudun besin ve sağlık değerleri hakkında bilgi veren Sağdıç, "Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler yönünden çok zengin bulunması dolayısıyla, asırlardır insanların beslenmesinde büyük roller oynamıştır. Nohutta dane renginde beyazdan siyaha kadar 20 renk müşahede edilmektedir. Dane rengi danenin kimyevi birleşimi hakkında kaba bir fikir vermektedir. Renk açıldıkça değer artmaktadır. Renkli tohumların şişmeleri zor kabukları kalındır. Bunlar daha ziyade yemlik çeşitleridir. Nohutların bin dane ağırlıkları 64-650 gram arasında, hektolitre ağırlığı ise 78-80 kg arasında değişmektedir" diye konuştu.

"Nohut toprak isteği yönünden fazla istekli olmayıp, her türlü toprakta yetişir"

Nohudun Dünya üzerinde geniş bir alana yayıldığını ifade eden Sağdıç, "Yükseklik olarak nohudun yetiştirildiği alanlar deniz seviyesinden 0 ile 5 bin 600 metre arasındaki arazi parçalarıdır. Dünya üzerinde oldukça geniş bir alana yayılan nohut kurak ve yarıkurak bölgelerin bitkisidir. Yüksek sıcaklık dereceleri nohut bitkisindeki yaprak sayısını arttırmaktadır. Nohut donlardan zarar görür. Nohut toprak hususunda son derece kanaatkardır. Nohut toprak isteği yönünden fazla istekli olmayıp, her türlü toprakta yetişir. Fazla yağış bitkide olumsuz tepki yapar. Toprak şartlarına bağlı olarak vejetatif gelişme sulama ya da hafif yağış istenir" ifadelerini kullandı.

"Nohut bitkisi çok iyi ve itinalı bir şekilde hazırlanmış olan tohum yatağına ihtiyaç göstermez"

Nohut ekimini anlatan Lüleburgaz Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abuzer Sağdıç, "Sonbaharda kırlangıç kuyruğu ve kazayağı gibi 10-15 santimetre alttan işleyen aletlerle toprak sürülür ve kışa öylece terk edilir. Nohut bitkisi çok iyi ve itinalı bir şekilde hazırlanmış olan tohum yatağına ihtiyaç göstermez. Genellikle kaba topraklarda nohudun çimlenmeleri için uygun olup, ince toz haline getirilmiş topraklarda çimlenme düşmektedir. Toprak işlemesi 1-3 defa yapılabilir. Kuru ziraat sisteminin uygulandığı bölgelerde nohut ziraatında ise toprağın fazla işlenmesine gerek yoktur" dedi.

"Ekim serpme veya makineli ekim yapılmaktadır"

Nohudun ekim tekniğini anlatan Sağdıç, "Ekim serpme veya makineli ekim yapılmaktadır. Memleketimizde en çok uygulanan serpme usulü ekimdir. Serpme ekim metodunda daha fazla tohum kullanılmakta ve üniform bir çimlenme sağlanamamaktadır. Ancak en ideal ekim metodu tohum ekme makineleriyle sıraya ekimdir. Sıra arası mesafesi 25-35 santimetre, sıra üzeri 3-5 santimetre arasında değişir. Memleketimizde en çok serpme, daha sonra sıraya ekim tercih edilir. Sıraya ekimde ekim derinliği 5-6 santimetre olmalıdır. Tohumlar 5-6 santimetre daha derine ekilecek olursa, çimlenme zamanı, bitki başına düşen bakla ve çiçek sayısı azalır, çiçeklene yavaş seyreder" şeklinde bilgi verdi.

"Hasat makine ile de yapılabilmektedir"

Yabancı ot mücadelesi ve hasat hakkında bili veren Sağdıç, "Mekanik olarak nohut tarlasındaki yabancı otlarla mücadele yanında kimyasal ot öldürücü herbisitlerle yapılan mücadele nohut kültüründe daha ekonomik olmaktadır. Dane dökme diğer yemeklik baklagiller cinslerine oranla daha az önemlidir. Bu yüzden yapraklar ve çakıldaklar (meyve) saman sarısı bir renk aldığında hasada girilir. Hasat makine ile de yapılabilmektedir" şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.