KÜLTÜR MANTARI ÜRETEREK TERSİNE GÖÇÜ TEŞVİK ETTİ

Burdurlu Mustafa Külür, 10 yıl önce kaymakamlıktan aldığı 15 bin liralık krediyle kurduğu kültür mantarı tesisini geliştirerek örnek olduğu köyünde, köy halkını bu işe yönlendirerek tersine göçü teşvik etti.

Burdur'un Altınyayla ilçesindeki Çatak köyü halkının neredeyse tamamı,  Mustafa Külür sayesinde kültür mantarını gelir kapısı yaptı. Köylüler  bahçelerinde kurdukları iklimlendirme özelliğine sahip 150 üretim odası ile  yıllık ortalama 1800 ton mantar üretiyor.

Samsun, Muğla, Antalya, İzmir ve Bursa gibi illere gönderilen ve  kilosu tüccara 4 liraya satılan kültür mantarı, 585 nüfuslu köyde vatandaşın  yüzünü güldürüyor. Köylüsünü kültür mantarıyla tanıştıran, tanıştırmakla kalmayıp yediden  yetmişe herkesi mantar üreticisi haline getiren 39 yaşındaki 3 çocuk babası  Mustafa Külür, mantar yetiştirmeyi, Antalya'nın  Korkuteli ilçesinde öğrendiğini söyledi.

Altınyayla Kaymakamlığının desteğiyle 2008'de köyünde iki üretim odası  kurarak mantar üretmeye başladığını anlatan Külür, oda başı 15 bin lira, faizsiz,  5 yıl geri ödemesiz kredi ile işini büyüttüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Burada bir tesis kurdum, bunda devletimizin desteği büyüktür. Kültür  mantarı üreticiliğini köyümde başlattım, tüm köylüye öğrettim. Hepimizin geçim  kaynağı artık mantar oldu. Şu anda kültür mantarını hem üretiyorum hem de diğer  üretici arkadaşlardan alıp pazarlamasını yapıyorum. Köyümüzde başlayan mantar  üretimi, kısa sürede Altınyayla ilçe merkezi ve ilçenin diğer üç köyü Asmabağ,  Kızılyaka ve Çörten'de de yaygınlaştı."

"ÜRETTİĞİMİZ MANTAR KALİTE OLARAK DA TÜRKİYE'NİN EN İYİLERİNDEN"

Antalya Korkuteli'nden sonra kültür mantarını en çok üretebilen ikinci  büyük ilçe olduklarına işaret eden Külür, "Ürettiğimiz mantar kalite olarak da  Türkiye'nin en iyilerinden." dedi.

Arkadaşlarının ilk başladıkları güne göre daha tecrübeli olduğunu  vurgulayan Külür, "Giderlere rağmen şu anda iyi bir getirisi var. Her odadan,  hastalığa yakalanmadan, normal şartlarda yüzde 26 ile yüzde 30 arasında verim  alıyoruz. 10 ton hammadde koyduğumuzda her odadan yaklaşık 3 bin kilogram mantar  alabiliyoruz. Şu anki durumda kültür mantarının üreticiden tüccara çıkış  fiyatları 4 lira ile 4 lira 20 kuruş arasında değişiyor. Her hasatta normal  şartlarda giderler de eklendiği zaman yaklaşık 2 bin lira ile 3 bin lira arasında  oda başına bir getirisi var." diye konuştu.

MANTAR İLE TERSİNE GÖÇÜ BAŞARDILAR

Kendi tesisinde 12 işçinin çalıştığı dile getiren Külür, 15 oda ile  üretim yaptığını belirterek, göç veren bir köy iken artık gidenlerin neredeyse  tamamının geri dönüp köyde mantar işi yapmaya başladığını anlattı.

Zaman içinde ilçe genelinde 700 civarında üretim odası oluştuğunu  ifade eden Külür, şöyle devam etti:

"Bu mantar üretim odalarından işçiler, nakliyeciler, petrolcüler,  fırıncılar, berberler gibi doğrudan veya dolaylı birçok iş kolu faydalanıyor.  Mantar köyümüz ve ilçemiz için büyük bir gelir kaynağı durumunda. Kurumsal  marketlere, pazarlara gönül rahatlığıyla mantarımızı gönderiyoruz. İlaç  kalıntısız, mümkün olduğunca doğal bir şekilde insanlarımızın sofrasına  ulaştırıyoruz. Yaklaşık 800 bin lira gibi bir para üç aylık zaman diliminde  Altınyayla'da, eski adıyla Dimril çukurunda hareket ediyor. Bu da hem Türkiye  ekonomisine hem de ilimiz ekonomisine ciddi bir katkı sağlıyor. Mantar sayesinde  insanımızın yaşam standartları yükseldi, refah düzeyleri arttı. Yıllık  düşündüğümüz zaman ise ilçe genelinde yaklaşık 3,2 milyon lira gibi bir sıcak  para burada dolaşımda. Göç edenlerin neredeyse tamamı mantar sayesinde geri  dönü."

Külür'den esinlenerek mantar üreticisi olan kuzeni Bekir Külür ise  yılın dört mevsimi üretim yaptıklarını söyledi. Külür, "Bizim geçim kaynağımız  mantarcılık. 15 tonluk 3 üretim odamız var, geçim kaynağımız sadece mantar.  Ailecek çalışıyoruz, iş yoğun olduğu zamanlarda komşulardan yardım alıyoruz."  dedi.

Çatak köyü muhtarı Necati Külür, akrabası Mustafa Külür ile başlayan  sürecin zaman içinde yaygınlaşarak köyün tamamının geçim kaynağı olduğu dile  getirdi.

21 yaşındaki mantar üreticisi İbrahim Türer de ailesinin tüm  fertleriyle bu işi yaptıklarını ifade etti. Mantarın yoğun olduğu zamanlarda  hasat için komşularından ve akrabalarından yardım istediklerini belirten Türer,  "Köyümüzün neredeyse hepsi kültür mantarcılık işiyle uğraşıyor. Kazancımız iyi.  Ailem ve ben bu işle uğraşıyorum. Yıllık ortalama 12 ton mantar elde ediyorum.  Kilosunu 4 liradan tüccara satıyoruz." ifadelerini kullandı.

Milliyet
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.