KOYUN KEÇİ ETİ MEHMETCİK MENÜSÜNDE

Türk Silahlı Kuvvetleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında imzalanan protokol sonrası, yıllık kırmızı et ihtiyacının %10'luk kısmını koyun ve keçi etinden karşılayacak.

Kamu kurumları ile 2015 yılı için yenilediği sözleşmelere dana eti satışının yanında koyun ve keçi etini de ekleyen Et ve Süt Kurumu, Küçükbaş hayvancılığının desteklenmesi ve etinin daha fazla tüketilmesi amacıyla yeni bir anlaşmaya daha imza attı. Et ve Süt Kurumu ile Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında imzalanan protokolün yürürlüğe girmesiyle, TSK’nın yıllık kırmızı et ihtiyacının %10’luk kısmı koyun ve keçi etinden tedarik edilecek.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan’ın imzaladığı küçükbaş hayvan tedarik protokolü ile sözleşmeli alımlar bu yıl ilk kez küçükbaş hayvanlar için de geçerli olacak. Protokol kapsamında, ESK ile sözleşme imzalayan yetiştiricilere 60 kuruşa kadar ilave alım bedeli ödenecek.

ESK Genel Müdürlüğünde düzenlenen protokol törenine; Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kasım Piral ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan’ın yanı sıra, ESK Genel Müdür Yardımcıları Ethem Kalın ve Dr. Sadık Küçükgünay, Alım ve Üretim Daire Başkanı Şahin Bozdoğan, Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Çelik, Yönetim Kurulu Üyeleri Özer Türer, Hasan Çakır, Necmettin Aygün, Ethem Doğan ve Mehmet Şirin Aydoğdu ile Denetleme Kurulu Üyeleri Cemal Yıldırım, Ali Kaysadu ve Mustafa Diken, Genel Sekreter Veysel Ören, Teknik İşler Şube Müdürü İrfan Gündoğdu katıldı.

SAĞLIKLI BESLENMEDE KÜÇÜKBAŞ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Küçükbaş Hayvan Tedarik Protokol töreninde konuşan ESK Genel Müdürü Piral, Ülkemizde önemli ölçüde küçükbaş hayvan potansiyeli olduğunu ve bu potansiyelin tüketime dönüşmesi için birlikler, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşları işbirliğini önemsediklerini vurguladı. Bakanlığın küçükbaş hayvancılığa sağladığı destekle üretimin arttığını kaydeden Piral, toplumun hayvansal protein ihtiyacının karşılanmasında küçükbaş hayvancılığı bir çıkış noktası olarak gördüklerini ifade etti. ‘‘Kamu kurumları ile yaptığımız anlaşmalar sonucunda önümüzdeki dönemde koyun ve keçi eti satışlarımızı yüzde 20 artırmış olacağız. Ayrıca yeni yılda kurum mağazalarımızda da koyun, kuzu ve keçi eti satış miktarlarımızı yükselteceğiz, halkımıza uygun fiyata ve sağlıklı küçükbaş eti ulaştıracağız.’’ diyen Piral, Bugüne kadar büyükbaş hayvanlar için uygulanan Sözleşmeli Besicilik modelini yaygınlaştırarak küçükbaş hayvan yetiştiricilerini de desteklemeyi ve küçükbaş kırmızı et tüketimini arttırmayı amaçladıklarını belirtip, ESK’nın tüm besiciler için garanti pazar olduğunu vurguladı.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan da yetiştiricilerin yıllarca küçükbaş hayvanlarını pazarlama noktasında sıkıntılar yaşadığını, bu sıkıntıların aşılması kapsamında hazırlanan protokolü önemsediklerini ve yetiştiriciler adına büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Ayhan, damızlık dışı anaç koyun ve keçilerin hak ettiği değerden, Et ve Süt Kurumuna pazarlanacak olmasının yetiştiriciler açısından önemli olduğunu sözlerine ekledi.

KOYUN VE OĞLAK ETİ TÜKETİMİ TOPLUMUN GENELİNE YAYILACAK

Askeri birlikler gibi toplu tüketim yerlerinde küçükbaş hayvan eti tüketilmeye başlanmasının ardından gelecekte bunu toplumun geneline yayabileceklerine inandıklarını vurgulayan, İzmir Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Özer Türer ise ülkede zaman zaman görülen kırmızı et açığının sistemli küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile kapatılabileceğini ifade etti. Türer, ‘‘Hükümetin verdiği desteklerle beraber küçükbaş hayvan sayımız her geçen gün artıyor. Türkiye genelindeki toplam küçükbaş hayvan sayımız 40 milyonu geçti. Buna rağmen tüketim olmayınca üretici sıkıntıya girebiliyor. Böyle olduğu zaman da elindeki hayvanı satmak zorunda kalıyor. Üreticilerin küçükbaş hayvan besiciliğini bırakması ise ülke hayvancılığını çok olumsuz etkiliyor. Geçmişte bunların acı örneklerini yaşadık. Et ve Süt Kurumu, tekrar aynı sorunların yaşanmaması, küçükbaş hayvan üreticisinin mağdur olmaması için TSK ile önemli bir protokol imzaladı. 2015 yılından itibaren Mehmetçiğimiz, dana etinin yanı sıra koyun ve kuzu eti de tüketerek üreticilerimize destek olacak.’’ şeklinde konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.