Konya Şeker, Kurban Bayramı öncesinde üreticilerinin banka hesaplarına toplam 22 milyon 573 bin 500 liralık Bayram Avansı ve ayçiçeği alım bedeli yatırdı.
Bugün üreticilerin hesabına yatırılan Bayram Avansı ile birlikte, Konya Şeker bu kampanya döneminde bugüne kadar ayni ve nakdi olmak üzere toplam 193 milyon 293 bin liralık avans ödemesi gerçekleştirmiş oldu.
AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk'un üreticinin tarlaya tohumu atmadan desteklenmeye başlanması ve tüm üretim sürecinde yalnız bırakılmaması yönündeki yaklaşımının sonucu olarak başlayan avans uygulaması ile Konya Şeker ürünü teslim almadan ürün bedelinin yaklaşık yarısı kadar bir meblağı üreticisine peşin olarak ödüyor. Bayram öncesi dağıtılan nakdi avans ile ilgili bir açıklama yapan Başkan Konuk, Konya Şeker'in sözde değil özde üreticinin yanında olduğunu ve maddi imkanlarını sonuna kadar zorlayarak üreticiye destek olduğunu vurguladı.
22 milyon 573 bin 500 liralık avans ve ayçiçeği alım bedeli dağıtıldı
Konya Şeker modelinde üreticinin işini büyütmeyi esas aldıklarını ifade eden Konuk, fabrikaların araç, üreticinin daha çok üretmesinin amaç olduğunu söyledi. Konya Şeker'in büyüme stratejisinin de büyüyerek büyütmek olduğunu anlatan Konuk, insana dokunan ortaklarını da büyüten modelin, Konya Şeker modeli olduğunu belirtti. Büyüme modelini insan merkezli oluşturan Konya Şeker'in üreticinin yanında olduğunu söyleyen Konuk, "Konya Şeker'i tüm iktisadi işletmelerden ayıran en önemli özelliği halden anlaması, anlamakla da kalmayarak üstüne düşenin gereğini ihtiyaç anında ve ihtiyaç duyulduğunda yapmasıdır" dedi.
Bayram avansı uygulamasını, Konya Şeker'in varlık sebebinin hayata taşınması olarak gördüklerine dikkat çeken Konuk, Kurban Bayramı öncesinde de ihtiyaçların karşılanması için üreticilere 22.573.500 liranın üstünde avans ve ayçiçeği alım bedeli dağıtıldığını açıkladı.
"Konya Şeker, yeni istihdam alanları da oluşturuyor"
Konya Şeker'in bölge ekonomisine ve ülke tarımına ciddi anlamda katkı sağladığını, bu yatırımlara yenilerini eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Konuk, enerji yatırımlarının yanı sıra üreticinin daha çok patates ekmesine imkân sağlayacak Patates Nişastası Tesisi ile bölge hayvancılığına sıçrama yaptıran ve üreticilerin hayvancılıktan daha çok para kazanmalarını sağlayan Et-Süt Entegre Tesislerini de işletmeye aldıklarını ifade ederek, "Bu yıl Bozkır'da meyve suyu fabrikası, Çumra'da un fabrikası ve Karapınar'da da bulgur fabrikasını tamamlıyoruz. Bu fabrikalarımız da üretime başlayacak. Bununla birlikte Konya Gıda ve Tarım Üniversitemiz bu sene ilk öğrencilerini aldı, üniversitemize devasa bir kampüs yapıyoruz. Bunların hepsi büyük projeler, dünyanın her şirketi, her sanayi devi için büyük projeler. Bahsettiğimiz yatırımlar, birkaç milyar dolarlık yatırımlar. Bu büyük projelere rağmen Konya Şeker üreticiye yönelik mesuliyetlerini sanki yüz milyonlarca dolarlık yatırımlar yapmıyormuşçasına eksiksiz yerine getiriyor" diye konuştu.
"Konya Şeker'in birinci önceliği üreticidir"
Ürün bedeli ödemelerinin ve üreticiye yönelik desteklerin zamanında ve ihtiyaç anında yapılması konusunda hassas olduklarını belirten Konuk, "Avans ödemelerinde üreticinin içinde bulunduğu şartlara göre erken ödemeler bile gerçekleştirdik. Bununla da kalmadık, ürün fiyatlarında ülkemizde ürüne en iyi fiyatı veren kurum olmaya devam ettik. Bu, iki hususun göstergesidir. Birincisi, Konya Şeker'in ulaştığı gücün göstergesidir. İkincisi halden anlamanın ve Konya Şeker'in öncelik sıralamasında üreticinin en önde yer aldığının göstergesidir. Konya Şeker'in birinci önceliği üreticidir. Konya Şeker, bugün ulaştığı güç itibariyle hem avans uygulamasıyla üreticinin bugünkü ihtiyacına cevap üretiyor, ihtiyaç anında üreticinin yanında oluyor, hem de yaptığı yatırımlarla üreticinin gelecekteki bayramları daha bir bayram gibi geçirmesi için onların daha çok üreteceği, daha çok kazanacağı zemini inşa ediyor. Bizim için geleceği inşa etmek ne kadar önemliyse üreticinin bugününde de ona el uzatmak o kadar önemlidir" ifadelerini kullandı.
"Üreticinin de bayramları kaygıdan uzak karşılamaya hakkı var"
Konya Şeker için üreticinin ihtiyaçlarının çok önemli olduğuna dikkat çeken Konuk, "Konya Şeker'de önce üreticiye ve üretime destek planlanır ondan sonra diğer işlere bakılır. Önümüz Kurban Bayramı. Bu topraklardaki herkes gibi üreticinin de bayramları kaygıdan, hele hele maddi kaygılardan uzak karşılamaya hakkı var. Bu ülkenin en muteber insanları olan üreticilerin maddi imkansızlıklar nedeniyle kurban ibadetini yerine getirememek gibi bir endişeye kapılmasına Konya Şeker olarak müsaade edemeyiz, bu güne kadar etmedik, bundan sonra da etmeyiz. Biz üreticimizin, evlatlarının karşısında boynunun bükülmesine izin veremeyiz. Bizim çiftçilerimizin çocukları da herkesin çocukları kadar kıymetli ve onlar da bayramlarda sevinmeyi, sevindirilmeyi hak ediyor. Çünkü çok çalışıyor, çok üretiyor ve bu ülkeye herkesten çok değer katıyorlar. Konya Şeker için üreticilerimizin yüzündeki tebessüm ile onların evlatlarının yaşadığı bayram coşkusu ve üreticilerimizin hanelerinde bayramların bayram gibi geçmesi her türlü ticari başarıdan, binlerce fabrikadan daha kıymetlidir. On binlerin yüzündeki gülümseme, on binlerce hanedeki huzur her şeyden değerlidir. Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da üreticimize sunduğumuz desteğin hem üreticilerimizin hem de ailelerinin bayram sevincine coşku katmasını, derde derman olmasını, Yüce Allah'ın sağlık ve huzur içinde daha nice bayramlara hepimizi eriştirmesini temenni ediyor, tüm üreticilerimizin mübarek Kurban Bayramlarını kutluyorum" diye konuştu.
"Konya Şeker, çiftçiye verdiği sözü tuttu"
Konya Şeker, dağıtımına başladığı, ayçiçeği alım bedeli ve Kurban Bayramı Avansıyla birlikte üreticilerine, 2016-17 kampanya döneminde 8 adet avans ödemesi gerçekleştirdi. 09 Eylül 2016 Cuma günü çiftçilerin banka hesaplarına yatacak olan 22 milyon 573 bin 500 lira tutarındaki avans ile birlikte bu kampanya döneminde şu ana kadar üreticiye verilen destek toplamda 193 milyon 293 bin liraya ulaşacak.
Konya Şeker, Kurban Bayramı öncesi iki ödeme birden gerçekleştirerek üreticisine destek olurken, bölge ekonomisine de bayram öncesi 22 milyon 573 bin 500 TL'lik bir nakit girdisi daha sağlamış oldu.
İHA