KONYA OVASI, MEYVE ÜRETİMİNDE DE ADINDAN SÖZ ETTİRECEK

Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi'nin "Bölgesel meyvecilik" projesi hayata geçiriliyor.

KOP İdaresi Başkanı Mehmet Babaoğlu, idare binasında düzenlenen "Meyvecilikte KOP Bölgesi'ne Uygun Çeşit Belirleme Toplantısı"nda, toplantının KOP bünyesindeki illerde üretilen meyvelerin tür ve çeşitlerinin iklim, arazi ve pazarlama şartlarına göre yeniden şekillendirilmesi ve kalitesinin artırılması amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Toplantıda bölge için uygun ve katma değeri yüksek ürünlerin yetiştirilmesi kararı çıktığını anlatan Babaoğlu, KOP illerinin birbirinden farklı iklim ve arazi koşulları bulunduğunu, bu nedenle "hangi bölge için hangi meyve" sorusuna cevap aradıklarını dile getirdi.

Babaoğlu, KOP bölgesinin 3 milyon hektarlık tarım alanı ve 3 milyon nüfusu ile Türkiye'de önemli bir merkez olduğunu vurgulayarak, bölge tarımının gelişiminde katma değeri yüksek meyveciliğin etkin bir rol üstlenmeye başladığını kaydetti.

Uygun meyve çeşitleri belirleniyor

KOP bölgesinin meyvecilikte de adından söz ettiren bir bölge olması gerektiğine işaret eden Babaoğlu, şöyle devam etti:

"Sadece iç pazara değil, ihracata dönük meyve üretimine de dikkat edilmeli. Çünkü ihracat yapılamadığı yıllarda fiyatlarda büyük düşüş yaşanıyor. Bu nedenle sadece iç pazara yönelik, dış dünyanın bilmediği ve tüketmediği çeşitleri yetiştirmek risktir. Unutulmamalıdır ki dünya meyve üreticileri en uygun ürün için her yıl binlerce çeşit denemektedir."

"KOP bölgesi, üzüm, kiraz ve çilekte Türkiye lideri olacak"

Babaoğlu, bölgesel meyve üretiminin, KOP'un en önemli gündemlerinden biri haline geldiğini dile getirerek, "KOP sulama projeleriyle desteklediğimiz çilek, kiraz, üzüm üretimine yönlendirmeye başladığımız alanlarda hem Türkiye hem de dünyada kolay pazarlanacak ürünlere yöneliyoruz. Bu amaçla bölge kurumlarıyla işbirliği içinde üreticilerimizi yönlendiriyoruz. Bu ürünler bölge için stratejik ürünler haline geldi" dedi.

Kurumların ortak hareket ederek üreticileri bu meyvelerin pazarda tutulan çeşitlerine yönlendireceğini belirten Babaoğlu, hem aynı tür ve çeşitten çok miktarda ürün üreteceklerini hem de bunların sanayisini ona göre geliştireceklerini bildirdi.

Bu yolla bölgenin meyvecilikten alacağı payın artacağını ve halkın gelir seviyesinın hızla yükseleceğinin altını çizen Babaoğlu, şöyle konuştu:

"Çilek, kiraz ve üzüm halen KOP bölgesi dağlık kırsal alanlarda yaşayan insanların hemen hemen ana geçim kaynağı haline gelmiştir. KOP Eylem Planı'nda da bölge için çeşitlerin yaygınlaştırılması için projeler bulunmaktadır. KOP bölgesinin Organik Tarım Bölgesi ilan edilmesiyle üzüm, kiraz, çilek gibi ürünlerde Türkiye lideri olmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle paydaşlarımızın düşüncelerine önem veriyoruz."

Toplantıya Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Raşit Turan, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Zeki Kara, Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Prof. Dr. Ahmet Eşitken ile meyve fidanı üreticileri ve KOP İdaresi uzmanları katıldı.

Son Dakika
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.