Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcı Mehmet Daniş, Türkiye'nin tarımda çok ciddi gelişmeler kaydetmesine rağmen üniversitelerde üretilen bilginin tarıma tam olarak aktarılmadığını belirterek, Dolayısıyla çiftçilerimizin alın teriyle oluşan Konya Şeker'in ülkemize ve Türk tarımına kazandırdığı bu üniversitenin kurulmuş olması milli tarımımız için çok önemlidir dedi.
Daniş, Konya Dedeman Otel'de düzenlenen Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin ilk akademik yıl açılış töreninde, tarımın insanlığın en eski uğraşlarından biri olduğunu bildirdi.
İnsanlığın gelişiminin temelinde tarımın yer aldığına işaret eden Daniş, Türkiye'nin tarım merkezi Konya'da, Gıda ve Tarım Üniversitesi'nin açılışının da mili tarım açısından çok önemli olduğunu söyledi.
Daniş, çok üretmenin insanlığa yetmediği bir dönemin içinde bulunduğuna değinerek, şöyle devam etti:
"Bilgiyi ürüne dönüştüren üniversite... Planlı, yeteri kadar ve pazara göre üreteceksiniz, Ar-Ge'yi, bilgiyi işin içine katarak daha yüksek verimle daha az maliyetle üreteceksiniz. Rekabet edebileceksiniz. Bilgi ve hikmeti toprakla birleştirip çiftçimizi bereketle buluşturacaksın. Tarımda çok ciddi gelişmeler kaydetmemize rağmen üniversitelerde üretilen bilginin tarımımıza tam olarak aktarılmadığının farkındayız. Dolayısıyla çiftçilerimizin alın teriyle oluşan Konya Şeker'in ülkemize ve Türk tarımına kazandırdığı bu üniversitenin kurulmuş olması milli tarımımız için çok önemlidir."
Üniversitenin kurucu başkanı, AK Parti Karaman Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Recep Konuk ise bilginin ürüne dönüştürülmesinin yanı sıra bilginin üretimine ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Üretilen bilginin, ithal edilen teknolojiden daha önemli olduğuna işaret eden Konuk, gerçek başarının sağlanması için bilginin üretimine ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Konuk, tarım ve gıdada gelişmiş ülkelerin başarısının altında buluş ve patentin yer aldığına dikkati çekerek, sonrasında ise tarımsal organizasyon ile tarım-sanayi entegresi ve pazar kabiliyetlerinin geldiğini söyledi.
Türkiye'nin makro hedefleri olduğuna belirten Konuk, "Bu ülkenin gıda ve tarımda hedefleri var. Tarımın gayri safi milli hasılanın içindeki payının 60 milyar dolardan 150 milyar dolara çıkartılmasıdır. Suyun akışını değiştirmeden, bireysel alt yapı ile sektörü desteklemeden, nitelikli ürün üretmeden bu hedefe nasıl ulaşacaksınız? Buna müdahil olacaksınız, buranın sorumluluğunu alacaksınız." dedi.
Konya Valisi Yakup Canbolat da Konya'ya yeni kazandırılan üniversitenin eğitim-öğretime başlamasıyla kentin büyük bahtiyarlık yaşadığını belirtti.
Üniversitenin Türkiye'deki ilk gıda ve tarım ihtisas üniversitesi olma özelliğini taşıdığını vurgulayan Canbolat, "Konya bugün de tarımsal üretim kapasitesiyle önemli bir tarım ve eğitim merkezi konumuna gelmiştir. Milli ekonomimizin en önemli unsurlarından biri olan tarımımızın ülkemizde farklı bir algı ve bilinçle yapılması gerektiğini, bu yöndeki çabaları biliyor ve takip ediyoruz." ifadesini kullandı.
Anadolu Ajansı