Arapgir'in köhnü üzümü, türlerinden bir adım daha önde.
Neredeyse 41 çeşit üzüm türünün bulunduğu Arapgir’de bu yıl önemli miktarda üzüm rekoltesi bekleniyor. Arapgir’i Türkiye ve dünyaya tanıtan köhnü üzümü hakkında önemli açıklamalarda bulunan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, dünyada meyve türleri içerisinde en fazla çeşidi bulunan meyvenin üzüm olduğunu söyledi.
Üzümün Anadolu medeniyetinde çok önemli bir yeri bulunduğunu dile getiren Başkan Cömertoğlu, üzüm cinsleri içerisinde beyaz ve siyah üzümün öne çıktığını ve bu üzüm cinslerinden de Arapgir’in iddialı olduğunu belirtti. Beyaz ve siyah üzümün Arapgir Havzası’nda doğal klima ikliminde önemli miktarda yetiştirildiğini kaydeden Başkan Cömertoğlu, özellikle beyaz olan aşık beyazı üzümünün damaklara lezzet olduğunun altını çizdi.
41 ÇEŞİT ÜZÜM BAĞI TESPİT EDİLDİ
Arapgir’de 41 çeşit üzüm bulunduğunu ifade eden Başkan Cömertoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Beyza üzüm çok ince kabuklu, içini görebileceğiniz kadar saydam yapıdadır ve kanı temizleyecek kadar önemlidir. Siyah üzümde de çok çeşitlilik var. İl Tarım Müdürlüğüyle en son yaptığımız araştırma sonucunda Arapgir’de 41 çeşit üzüm bağı tespit edildi. Bunların siyah ve beyaz cinsleri çoğunlukta ama bizim coğrafi işaret belgesi olan üzümümüz köhnü üzümü. Köhnü üzümü deyince köhnemiş, olgunlaşmış, en son olan üzüm manasına geliyor. Doğal klima ikliminde yetiştiği için gece ve gündüz ısı farkı en az yarı yarıya düşmüş olması gerekiyor ki, bu üzüm olgunlaşmış, tatlanmış olsun. Dolayısıyla olgunlaşması geç dönemde gerçekleşiyor. Ve direkt hemoglobin maddesi içerdiği için vücut onu alıp kan olarak kullanıyor. Köhnü üzümü şifalarla dolu.”
YÜKSEK TERBİYE SİSTEMİNE GEÇİLDİ
Bağcılıkta yüksek terbiye sistemine geçildiğini söyleyen Başkan Cömertoğlu, “Bizde bağcılık konusunda yüksek terbiye sistemine geçildi. Bu sistemle 10 yıldır önemli bir mesafe alındı. Ürün, verim ve bakım açısından bu sitem daha uygun. Dolayısıyla ürünümüz biraz daha arttı. Toplam 8-10 bin ton civarında bir rekoltemiz var. Bunun 5-6 bin ton civarı köhnü üzümü ve siyah üzüm. Bunlar ister şıralık ister şaraplık ister sofralık her anlamda çok rahatlıkla damak zevkine uygun kullanılabiliyor” dedi.
KÖHNÜ ÜZÜMÜ BAĞIMLILIK YAPIYOR
Arapgir üzümüyle İzmir üzümünü karşılaştıran ve Arapgir üzümünün İzmir üzümünden farkını açıklayan Başkan Cömertoğlu, “İzmir’de Sultaniye cinsi üzümü meşhurdur. Çekirdeksiz, beyazdır. Siyah alfons cinsi de var. Arapgir’de de var bu üzüm cinsi. Ama İzmir’deki üzümlerin tat dışında başka bir şeyi yok. Bu konuda Arapgir’in farkı ne derseniz işte doğal atmosferdeki doğal klima ikliminden kaynaklanan aromatik değerdir. İzmir üzümünden çok öndeyiz. Bizim köhnü üzümünün tescilli coğrafi işaret belgesi var ve Türkiye’de, dünyada tek. Dünyada da bizim köhnü üzümünün içeriğine erişebilen bir üzüm çeşidi yok. Dolayısıyla bizim üzümümüz üzüm değil, bir şifa ürünüdür. Bunu yiyenler de zaten biliyor. Olgunlaştığında tiryakilik seviyesine çıkıyor. İnce kabuklu olduğu için çok uzun süre saklanamıyor. 2 aylık bir dönem içerisinde bitirilmesi lazım. Arapgir meyve çeşitliliği bakımından çok zengin bir ilçe ama üzüm olarak bir adım daha öne çıktık” şeklinde konuştu.
Bu Sabah Malatya Gazetesi