"Türkiye tarım ülkesi sözleri gereken önlemler alınmazsa tarih olacak" diyen Haydar Akar; tarım alanlarının her geçen yıl yok olduğunu belirterek, gereken önlemlerin alınması için TBMM'yi göreve çağırdı.
CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Türkiye’de işlenen tarım arazilerinin son on yılda yüzde 10 küçüldüğünü belirterek “2002 yılında 24 milyon hektar işlenen tarım arazisinin 2014 yılında 20 milyon hektara düştüğünü ve yanlış tarım politikaları ile Türkiye son 10 yılda 11 Kocaeli ili büyüklüğünde işlenen tarım arazisini kaybetmiştir” dedi.
1,5 MİLYON ÇİFTÇİ TARIMI TERK ETTİ
Çiftçilere verilen desteğin yeterli düzey de olmadığını belirten Akar, “Tarım alanları azalırken o topraklarda çalışan 1,5 milyon çiftçimiz de topraklarını terk etmiştir” dedi. Son 5 yılda 2 Milyon 713 bin dönüm yani 2 tuz gölü büyüklüğündeki tarım arazisinin imara açıldığının altını çizen Akar, sadece 2014 yılında 1 milyon 100 bin dönüm arazinin inşaata teslim edildiğini söyledi.
POSCO VE BARAJ ÖRNEĞİ
Akar, Kocaeli’den örnek de vererek “Tarım politikası olmayan anlayış Kocaeli’de kendini göstermeye devam etmekte ve bugüne kadar İstanbul’un yükünü taşıyan kentte yapılan tüm uyarılara rağmen tarım arazileri üzerine yapılan POSCO, yine İstanbul’a su kaynağı olarak projelenen Sungurlu Baraj Projesi ile bölgedeki birçok köy boşaltılmak istenmekte buradaki köylümüz ve yine tarım arazileri yok edilmeye çalışılmaktadır” dedi.
HOLLANDA, KENDİ KÜÇÜK İHRACATI BÜYÜK
Türkiye’nin son 10 yılda Hollanda büyüklüğünde tarım arazini terk ettiğini, buna rağmen Hollanda’nın tarım ihracatının 85 Milyar Dolar olduğunu belirten Akar, Türkiye’nin tarım ihracatının 17.4 Milyar Dolar olmasının düşündürücü ve kaygı verici olduğunu belirtti.
Akar; “Türkiye, tarım alanları olarak Hollanda’dan 20 kat büyük ancak Hollanda’nın tarım ihracatı Türkiye’den 5 kat fazla bu örnek ortada iken Türkiye’nin tarımda akılcı politikalar yürüttüğünü söylemek mümkün değildir” dedi.
Türkiye’de 4 bini endemik olmak üzere 13 bin civarında bitki türünün varlığını sürdürdüğünü de söyleyen Akar, bütün Avrupa’da toplam bu rakamın 12 binde kaldığına işaret etti.
RAKAMLAR ACI GERÇEĞİ ORTAYA KOYUYOR
2002 yılında Tarımın GSMH’daki payının 10,3 olduğunu belirten Akar; “AKP’nin iktidarı ile bu rakam 2014 yılında 7.1, 2015 yılında ise 3,9 düzeyine inmiş yine tarımın gelişme hızı 2002 yılında 8.8 iken 2014 yılında bu rakam 2.9 olmuştur. Bunda çiftçinin mazot fiyatının yüzde 300 artması, gübrenin tonunun yüzde 360 artmasının yanı sıra çiftçiye verilen desteğin milli gelirin yüzde 1’den düşük olması da etken oluşturmakla birlikte geleceğe dönük tarım politikalarının gözden geçirilerek önlemlerin alınması gerekmektedir” dedi.
Kocaeli Gazetesi