Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, 'Tüm bitkilerin tozlaşmasında bal arılarının önemi oldukça büyüktür. Arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği kivi bahçelerinde meyveler daha kaliteli olmaktadır' dedi.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde 'Bal Arısının Kivi Bitkisi Polinasyonunda Kullanımının Yaygınlaştırılması Yayım" projesi hazırlandı. Proje kapsamında Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından deneme bahçesi kurularak çalışma yapıldı. Çalışmaları yerinde inceleyen Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, kivi bahçesi hakkında bilgi aldı.
Ziyaretinin ardından proje hakkında açıklamalarda bulunan Kemal Yılmaz, meyve yetiştiriciliğinde temel amacın iyi kalite ve yüksek verim elde etmek olduğunu söyledi. Yılmaz, açıklamalarının devamında kivi ve böceklerle tozlaşmaya ihtiyaç duyan tüm bitkilerin tozlaşmasında bal arılarının öneminin oldukça büyük olduğunu vurguladı. Proje hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz, şöyle konuştu:
'Bal arılarının polinasyondaki önemini ortaya koymak amacıyla Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklığında hazırlamış olduğumuz proje Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından kabul edildi ve proje uygulanmaya başladı. Bu kapsamda ilimizde iki farklı noktada ve Giresun ilimizde iki farklı noktada olmak üzere deneme alanları belirlendi ve bu alanlara arı kolonileri yerleştirildi. Deneme bahçelerinde bulunan kivilerden bir kısmının arı girişine müsaade edilmeyecek şekilde etrafı kapatılırken, diğer tüm kivilerin ise etrafı açık bırakılmak suretiyle bal arılarının tozlaşmadaki önemi ve etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır."
Arısız kivi küçük kaldı
Proje kapsamında yapılan çalışmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Yılmaz, 'Şu an çiçeklenme döneminde kafes içerisine alınan kivi bitkisine hiçbir şekilde arı yaklaşamadı ve çiçeklere dokunamadı. Dolayısıyla tozlaşma sadece rüzgarla ve diğer küçük böcekler vasıtasıyla olmuş oldu. Bahçede kalan diğer kivi bitkilerinde ise tozlaşmada arıların da etkisi oldu. Böylece arıların ulaşabildiği kivilerle ulaşamadığı kiviler arasındaki fark açıkça ortaya çıktı. Yaptığımız incelemelerde kafes içerisindeki kivilerin çok küçük kaldığını bir kısım kivilerin ise tozlaşmayı tamamlayamadığı ve döllenme gerçekleşmediğinden döküldüğüne şahitlik ettik. Ama arıların gezerek polinasyona katkı verdikleri kivi bitkilerinde ise son derece sağlıklı ve güzel kiviler oluşmuş durumda. Tabi ki bu çalışma sonucunda verim bir miktar artacaktır bunun ise ne kadarlık bir artış olduğunu çalışmamızın sonunda görebileceğiz' diye konuştu.
Arı ile tozlaşan bahçeler kaliteli
Arı ile tozlaşan kivi bahçelerinde meyvelerin daha kaliteli olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yapılan çalışmalar göstermiştir ki arı ile tozlaşmanın gerçekleştirildiği bahçelerde meyveler daha iri, daha kaliteli ve gösterişli olmaktadır. Kivide çekirdek sayısının fazla olması tozlaşmanın iyi olduğunu göstermektedir ki tam tozlaşmanın gerçekleştiği kivilerde meyveyi ortadan kestiğimizde çok sayıda çekirdek olduğunu göreceğiz ama arıların girişine müsaade edilmeyen alanlardaki elde edilen kivi meyvesinde ise ortadan ikiye kestiğimizde kivilerde çekirdek sayısının az olduğu görülecektir. Bu uygulamayı üreticilerimizin kivi bahçelerinde özellikle çiçeklenme döneminde arı beklettikleri takdirde verim artışı sağlanacağını daha iri ve kaliteli meyveler alınabileceğini göstermek amacıyla yapıyoruz."
Dünyanın tersini yapıyoruz
Arı ile tozlaşmanın önemini bilen ülkelerdeki üreticilerin arıcıları para ile ülkelerine getirdiklerini ifade eden Yılmaz, 'Bazı ülkelerde bitkisel üretim yapan üreticiler özellikle arılarını kendi bahçesine bıraksın diye arıcılara ücret ödeyerek onların arılarını kendi bahçelerinde konaklamalarını sağlamaktadırlar. Ülkemizde ise tam tersi bir durum söz konusudur. Yani bitkisel üretim yapan üreticilerimizin bahçelerinde arılarını konaklatmak isteyen arıcılarımızdan para talep edilmekte ve aldıkları belli bir ücret karşılığında arıların kendi arazilerinde konaklamasına müsaade edilmektedir. Oysaki arıların polinasyondaki önemini dikkate alırsak bu durumun tam tersi olması gerekirdi. Yani bitkisel üretim yapan üreticilerimizin polinasyonun gerçekleşmesi amacıyla arıcılarımızın arılarını kendi bahçelerinde konaklatmaları için ücret vermeleri gerekirdi. Tabi ülkemizde henüz bu konu tam olarak anlaşılabilmiş değil' şeklinde konuştu.
Kemal Yılmaz, proje sonucunu hasat zamanı yapılacak olan tarla günü ile kamuoyuna açıklayacaklarını sözlerine ekledi.
Ordu Olay