KİVİDE REKOLTE AZ, KAR ÇOK

Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, Ordu'da kivi hasadının iklim şartlarına bağlı olarak erken başladığını ve hasadın büyük oranda tamamlandığını, hasat edilen ürünlerin oranına bakıldığında ise kivi rekoltesinin geçen yıllara oranla düşük olduğunu söyledi.

Türkiye'de kivi yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahip olan Ordu'da kivi hasadının sonuna gelindi. İklim şartlarının etkisi ile bu yıl erken hasat edilen kivide, zirai don ve yağışlı havalar sebebi ile rekolte düşüşleri yaşandı. 2016 yılının ilk aylarında yaşanan zirai don ve yaz aylarında yaşanan yağışlar kivi bahçelerine zarar vererek rekoltenin düşmesine yol açtı. İklim şartlarının değişmesine bağlı olarak erken hasat edilen sezonun ilk yerli kivileri ise tezgahtaki yerini alarak 5 TL'den satılmaya başlandı.

"Rekolte 4 bin 500 ton"

Kivi hasadı, rekolte ve kivi üretim alanları hakkında açıklamalarda bulunan Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, iklim şartlarının kiviyi olumsuz etkilediğini belirtti. Bu yıl kivi hasadının önceki yıllara göre erken başladığını, bu durumun en önemli sebebinin iklim koşullarında yaşanan değişikliklerin olduğunu ifade eden Uzunlar, "Bu yıl kivi üretiminde üreticilerimiz zor bir yılı geride bıraktı. 2016 yılı başında yaşanan zirai don ve yaz aylarında bölgemizde oluşan yağışlar kivi üretimini olumsuz etkiledi. Ordu'da iklim koşullarının önceki yıllara oranla değişmesi kivinin erken hasat edilmesine sebep oldu. Erken hasadın zararı olmasa da yaşanan doğal afetler sebebi ile rekoltede düşüşler yaşandı. Alınan ürünlere bakıldığında geçtiğimiz yılların altında bir rakam oluştu ve 4 bin 500 tonluk bir rekolte elde edildi" dedi.

"Arazisi uygun olan kara geçti"

Geçen yıllarda fındık fiyatlarının düşük olması sebebi ile fındıklarını sökerek kivi diken üreticilerin kara geçtiğini aktaran Uzunlar, arazisi uygun olan üreticilerin kivi dikebileceğini vurguladı. Kivinin maliyetinin az olması sebebi ile üreticileri kara geçirdiğinin altını çizen Uzunlar, "Geçtiğimiz yıllarda arazisi kivi üretimine uygun olan ve buna bağlı olarak fındığını sökerek kivi diken üreticilerimiz karlı çıktı. Çünkü kivinin maliyeti düşük, toplaması kolay, patoz yok, kurutma yok, gübreleme yok. Tahminen 1 dönüm arazide 3 ton kivi elde edilirken, 1 dönem arazide maksimum 130 kilogram fındık elde edilebilir. Bu sebeple kivi asla başlı başına fındığa alternatif olamaz ancak rakım 200 metreye kadar olan toprağa uyumlu ve sulama imkanı olan alanlarda kivi üretimi, üreticiyi kara geçirir" diye konuştu.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.