Samsun'un Salıpazarı, Ayvacık ve Terme ilçeleri ile Giresun ve Trabzon'un bazı bölgelerinde kısmi olarak fındık hasadı başladı.
Çarşamba’nın da arlarında bulunduğu ova bölgelerinde ki fındığın ise 15 Ağustos'ta toplanılmaya başlayacağı öğrenildi.
Geçen sezon Karadeniz bölgesinde ekonomik olarak üreticisine, zahireciye ve ihracatçısına iyi kazandıran fındıkta kısmi hasat başladı. Samsun’un Salıpazarı, Ayvacık ve Terme ilçeleri ile Trabzon’un bazı bölgelerinde fındık bahçelerinden kısmi olarak toplanılmaya başlayan ürün Çarşamba’nın da arlarında bulunduğu ova bölgelerinde ki fındığın ise 15 Ağustosta toplanılmaya başlanacak. 15 Ağustosta toplanmaya başlayacak olan üretici bahçelerinde son bakımları yapıyor.
15 TL’DEN AŞAĞIYA FİYAT TANIMIYORLAR
Yeni sezonda ki fındık hasadını değerlendiren Çarşamba Organik Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Dursun Güney, “Bu ara ilk olarak kara fındık olarak tabir edilen fındık toplanmaya başladı. Ardından da erken olgunlaşan fındıkların hasadı başladı” dedi. Bu yıl geçen yıla göre fındığın bazı bölgelerde erken olgunlaştığını da kaydeden Güney, tarım il müdürlüklerinin de her yıl doğru fındık toplama tarihi verirken bu yıl bazı yerler için geç kaldığını iddia etti. Gecen ay sık yağmur aldık, yağmurun ardından fındık üzerine güneş alınca bazı bölgelerin fındığı erken olgunlaştı. Bazı üreticilerimiz bunun farkında değiller. O yüzden toplamaya başlayanlar doğru yapıyorlar. Biz organik fındık üreticileri olarak fındık hasadına 20 ağustostan sonra başlayacağız. Bizim toplama şeklimizde farklı olarak, her zaman ki gibi dalı sallayarak toplayacağız. Bu yöntemde yüzde 80 fındık daldan kolayca iniyor ve dallara da zarar vermemiş oluyoruz. Mevsimlik işçi yevmiyesine ve yeni sezonda fındığın kilogram fiyatında değinen Güney, ”Fındık toplayan mevsimlik işçilerin fiyatının 50 TL’den aşağıya olacağını tahmin etmiyorum. Üretici birliği olarak da yeni sezonda fındığın üreticiden alınırken kilogram başına 15 TL’den aşağısını da tanımayacağız.” dedi.
MEVSİMLİK İŞÇİ FİYATI 50 TL’DEN AŞAĞIYA OLMAZ
Fındık konusunda uzun yıllardır tecrübesi bulunan eski Çarşamba Ziraat Başkanı, Karamustafalı (Köyü) Mahallesi Muhtarı İsmail Güngör de ”Bizim bölgede ayın onundan itibaren kısmi on beşinden sonra tamamen fındık toplanmaya başlar. Özellikle sahil köylerimizde 15 Ağustostan sonra başlanır. Samsun'un bazı ilçelerin de erken başlayan hasadın olgunlaşma harici başka tedbir gerekçeleri de olabilir. Mevsimlik isçi fiyatları için ziraat odaları bir rakam belirlemek için toplanır. Henüz bir belirtilen rakam yok biliyorum. Ancak bu fiyat belirlemesi daha çok isçi ve çalıştıran ile isçiyi temin eden kişiler arasında belirlenir. Gene de fındık toplayan mevsimlik işçilerin fiyatının 50 TL’den aşağıya olacağını tahmin etmiyorum.” dedi.
GİRESUN ERKEN HASADA BAŞLADI
Sahil kesimi için fındık hasat tarihi 8 Ağustos olarak belirlenen Giresun'da, sıcak havanın mahsulü olgunlaştırdığını düşünen üreticiler hasada daha önce başlamıştı.
Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, sahil kesiminde fındık hasadının başladığını söyledi. İyi bir sezon olabileceğini düşündüklerini ifade eden Şahin, "Hava koşulları eğer iyi giderse iyi bir hasat dönemi geçiririz. İnşallah hasat sonrası fındığı kurutma dönemi de iyi olur" dedi. Şahin, fındık hasadının yaklaşık 30 günlük bir sürede tamamlandığını belirterek, "Bu süre bahçelerin genişliğine, kişinin fındık rekoltesinin durumuna bağlı ayrıca işçi durumuna göre de değişebiliyor. Fındıkta 15 lira fiyat beklentisi geçen seneki fiyat olan 22 lira beklentisinin çok yanlış olduğunu da dile getiren Şahin, "Fiyatta 10 lirayı beklemek de çok yanlış. Bana göre fındık bir baza oturmuştur, fındık ek gelir değil asli gelir olmuştur” dedi.
TRABZON’DA, BAŞLADI
Trabzon’un sahil, orta ve yüksek kesimleri için fındık toplama ve ihraç tarihlerinin belirlenmesinin ardından sahil kesiminde (0-250 m arası) yerlerde fındık hasadına başlandı. Çimenli Mahallesi’nde vatandaşlar aşırı sıcak havaya rağmen fındık toplamaya başlarken, özellikle Haziran ayında havaların yağmurlu geçmesinin fındığı olumsuz yönde etkilediğini söylediler.
FINDIK 22 TL’Yİ GÖRMÜŞTÜ
2014-2015 sezonu başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı önce 13 liraya sonra 14 liraya kadar yükselmişti. 2015 yılının son iki ayında kabuklu fındığın kilogram fiyatı 13,80 TL civarında seyrediyordu. 2015 Ocak ayının son işlem gününde ise fındık, 18.00 TL'yi gördü. Fındığın kilosu 2015 Ocak ayından Mayıs ayına kadar 16,00 TL ile 18,00 TL arasında değişti. Fındık Borsa işlem tabelalarında tarihinde ilk kez kilogram başına 20,00 TL'yi, Ordu Ticaret Borsası'nda 19,50 TL'yi, Giresun Ticaret Borsası'nda18,55 TL'yi gördü. Elinde fındık olan üreticinin de yüzü güldü. Ordu Ticaret Borsası'nda 19,50 TL'den liradan işlem gören kabuklu tombul fındığın kilogram fiyatı, serbest piyasada 21-22 liraya kadar çıktığı bildirildi.
2015 REKOLTE TAHMİNİ 733.246 TON
Fındıkta randıman harici fiyatı belirleyen en önemli etken rekoltesi oluyor. Yüzde 90'ı ihraç edilmekte olan fındık ürününde 2014 hasat sezonunda toplam üretim yani rekolte önceki yıllara göre düşük çıkmış bu sebepten dolayı da tarihi fiyatlar görülmüştü. 2015’in hasadının kısmi başladığı bu günlerden önce temmuz ayı içerisinde Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliği FTG (Fındık Tanıtım Grubu) tarafından yaptırılan 2015 ürünü fındık rekolte tahmin çalışmasına ilişkin sonuçları kamuoyu ile paylaşmış ve 2015 için 2015 ürünü fındık rekolte tahmini 733.246 ton/kabuklu olarak açıklamıştı.
Nihat Çakmak, Ali Aslan, Mahmut Çatak, İsa Tekin gibi fındık üreticileri ise bu yıl için fındık fiyatının 15 liradan düşük olmaması gerektiğini savundu.
Haberler.com