Kırşehir'de açılan yeni tesisler sayesinde besicilik sektörü gelişiyor. Şehir, et üretimiyle adından söz ettiriyor.
Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kenan Şahin yaptığı açıklamada, Kırşehir'in besicilik noktasında marka bir il olduğunu ve bunu her yerde övünerek dile getirdiğini söyledi.
İlde son 5 yılda işletme sayısının arttığını, işletmelerin karının sürekli yükseldiğini belirten Şahin, "Etimiz kaliteli olduğu için aşırı talep var. Böyle olunca da doğal olarak işletmeler kazanıyor. Etin kaliteli olması, besicilerimizin kaliteli kesif yem (Halk arasında sanayi yemi, fabrika yemi veya karma yemi olarak bilinen yem) kullanmasından kaynaklanıyor. Et ve sütte standart, hayvanın yediği yemin kalitesiyle orantılıdır" dedi.
Şahin, kentte 3 bin 500 baş besi danası olan büyük işletmeler bulunduğunu ifade ederek, "İlimiz hayvancılık noktasında artık marka bir il oldu. Bu da yılların getirdiği tecrübe sayesinde elde edildi. Bir işletmenin kuruluş maliyeti yaklaşık 5,6 milyon lirayı buluyor. Böyle olunca da yatırımcının 'olmazsa yarın bu işten vazgeçerim, giderim' deme şansı yok. Bunun için de işletmeler teknolojiyi takip etmeyi, belli bir kalite standardını yakalamak zorunda kalıyor. Bu da beraberinde kaliteyi getiriyor" diye konuştu.
Hububat ekiminde yılda çalışılan sürenin 15 gün olduğuna dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
"Dünyanın hiçbir yerinde '15 gün çalış sonra 11,5 ay oradan kazandığınla geçin' diye bir şey yok. İnsanlarımızı hayvancılığa yönlendirirsek, kaba yem, kesif yem üretimine teşvik edersek çok olumlu sonuçlar alırız. Hayvancılıkta insana 12 ay iş var ayrıca ekonomik olarak getirisi de güzel. Şehrimizdeki işletmelerde Avrupa standartlarında üretim yapılıyor. Kırşehir olarak hayvancılıkta kaliteyi yakaladık, inşallah kesif, kaliteli yem üretiminde ve alternatif ürünlerde de yakalamaya talibiz."
Şahin, büyükbaş hayvan sayısı 102 bin olan ilde, mevcut besi danası sayısının ise 40 bin olduğunu vurgulayarak, "Bunlar, periyotlar halinde kesime gidecekler. İlimizde yıllık 10 bin tonun üzerinde et üretimi yapılıyor ve üretilen etlerin kalitesi de yüksek. En ünlü lokantalar kapılarına 'burada Kırşehir eti tüketilmektedir', marketler 'Kırşehir eti satılmaktadır' yazısı asıyor. Gelinen bu başarılı nokta, yaşanan sürecin neticesinde garanti edilmiş ürünlerden ve memnuniyetten kaynaklanıyor. Büyük firmalar, 'Kırşehir eti satıyorum' diye reklam yapıp piyasada yok satıyorsa, demek ki bu, benim markamdır. Marka, kalite nedir? Vatandaşın ürettiğimiz ete olan teveccühüdür" şeklinde konuştu.
Hayvancılığa devlet desteği
Kenan Şahin, Kırşehir'de hayvancılıkta devlet teşviki uygulanması için bir süre önce şehrin önde gelenleriyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'i ziyaret ettiklerini söyledi.
Durumun anlatılması üzerine Bakan Eker'in, hayvancılık işletmeleri için Kırşehir'in de aralarında bulunduğu 39 ili kapsayan destek sağladığını anlatan Şahin, "Kaynağımız fazla olur da talepleri karşılarsak, bu, ilimizin hayvancılığına ciddi manada katkı sağlayacaktır" dedi.
Şahin, destekten yararlanmak isteyenlerin müracaatlarını 24 Aralık 2014'e kadar kabul edeceklerini ifade ederek, "Müracaatları alıp projelerimizi 2015'te başlatacağız. Bu desteğin ilde hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum" diye konuştu.
Gelecek yıl yeni tesislerin de devreye girmesiyle yıllık besi danası sayısının 50 bine yükseleceğine işaret eden Şahin, yatırımcıları şehre davet etti.
Son Dakika