Güneydoğum Derneği tarafından Adıyaman'da çok sayıda Kadın STK Temsilcilerinin katılımıyla 'Kırsal Kalkınmada Kadının Gücü' konulu çalıştay düzenlendi.
Isıas Otelde düzenlenen çalıştaya Vali Yardımcısı Onur Körkcü, Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, 22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri, İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Koordinatörü Onur Yıldız, Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, çeşitli kadın STK başkanları katıldı.
Çalıştay'da, Atatürk Baraj sahili havzasında Kahta ve Samsat ilçelerinde yapılması planlanan ve meyve veren ağaçlandırma ile kadınlara gelir kapısı açılması konusu konuşuldu.
Yapılacak olan ağaçlandırma çalışmasıyla ilgili Güneydoğum Derneği Yönetim Kurulu üyesi Ferhat Taş tarafından bir sunum yapıldı.
Sunumun ardından Güneydoğum Derneği olarak Adıyaman'da bir çok çalışma yaptıklarını belirten Dernek Başkanı Duygu Sucuka, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Güneydoğu illerinde, ilçelerinde ve birçok kırsalda çalışma yaptıklarını belirten Duygu Sucuka, Kırsal Kalkınmada Kadının Gücü konulu çalıştay düzenlediklerini dile getirdi.
22. Dönem Mardin Milletvekili Nihat Eri'nin yönettiği çalıştayda konuşan Adıyaman Belediye Başkanı Hüsrev Kutlu, "Kadınlarımız Adıyaman'da iki açmazla karşı karşıyalar. Bunlardan birincisi çalışıyorlar ve her türlü fedakarlığı yapıyorlar. Gece gündüz çalışıyorlar ve bir gelir elde edemiyorlar. Bununla birlikte erkekler kadınlarımızın zaruri ihtiyaçlarını karşılarken de minnetle bir lütuf eder gibi yapıyorlar. İşte gayemiz bunun önüne geçmek kadınlarımızın kendi emeklerinin karşılığı olarak bir gelire sahip olmalarını sağlamaktır. Köydeki kadınlarımız hayatlarındaki bu boşluğu doldurmak istiyorlar. İşte tam da burada karşımıza Güneydoğum Derneği çıkıyor. Diyorlar ki bu kadınlarımız meye ağaçları diksinler, bu ağaçların meyvelerini satarak para kazansınlar. Bu kadınlarımıza yakın bir zamanda menfaat elde edebilecekleri gösterebilmemiz lazım. Eskiden köylerimizde halı dokunur, halı bitiminde halıyı dokuyan kişilere para ödenirdi. ve o para o kadın için teşvik unsuru olurdu. Ağaç biraz daha uzun süre isteyen iş ve bu konuda kadınlarımızla görüşüp, bilinçlendirmemiz lazım, STK'larımızın bu konularda önayak olması lazım. Ağaç meyve vermeye başladığında bir gelir elde edilecek ve bu işin önemi daha da artacaktır. Bu konuda belediye olarak ne gibi imkanımız varsa yardıma hazırız" dedi.
Köylerdeki kadınlara alım garantili fidan yetiştiriciliği önerisindeki bulunan Vali Yardımcısı Onur Körkcü ise, "Yetişen fidanların satışı da aileye katkı sunacaktır. İl Tarım Müdürlüğü olarak neler yapabiliriz, İş-Kur acaba kırsaldaki bayan kardeşlerimize yönelik ne tür gelir artıcı programlar uygulaya bilir bunlar üzerinde durmak gerekir. Bu vesileyle Güneydoğum Derneğinin başlatmış olduğu çalışmadan ötürü ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi.
Tıbbi aromalı bitki çalışması yaptıklarını ve buna benzer bir çalışmanın yerinde olacağını belirten Orman İşletme Müdürü Mehmet Harbi, "Adıyaman'da bu potansiyel var. Bu konuda çalışma olmadığını tespit ettik. Bana göre hazır olanı kullanmak daha kolay olacaktır. Güzel bir planlamayla Tıbbi Aromalı bitkiler konusunda çalışma yapılabilir. Özellikle organik sertifikası da olduktan sonra ciddi manada bir pazarlama imkanı olacaktır. Bir araya gelip, bir kooperatifleşme gerçekleştirebilirsek Adıyaman'ın kendi markasını üretip pazarlayabiliriz" dedi.
Toplantıya katılan Kadın STK temsilcileri de kendi görüş ve önerilerini dile getirdi.
Son Dakika