Türkiye'nin en verimli iki tarım ovasına sahip Samsun'da, kırsal kalkınma yatırımları sürüyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi çiğ sütün düzenli, kaliteli ve hijyenik ortamda toplanıp soğutma tanklarında muhafazası amacıyla kurdurduğu entegre süt toplama merkezleri ile ilçe ekonomilerinin gelişmesine büyük katkı sağlıyor. Proje ile süt üretici birliklerinin ve süt üreticilerinin, gıda firmalarının en büyük tedarikçisi olması hedefleniyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin geçen yıl Kalkınma Bakanlığı Doğu Karadeniz Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) işbirliği ile başlattığı Çiğ Süt Toplama Alt Yapısının İyileştirilmesi Projesi sürüyor.
900 bin liralık kaynak ayrıldı
Söz konusu merkezlerin faaliyete geçirilmesi için geçen yıl 450 bin TL'lik yatırım yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi, bu yıl sonuna kadar bitirilecek yatırımlar için de 900 bin TL kaynak ayırdı.
Özellikle hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı ilçelerde sütün verim süresini artırıcı modern entegre süt toplama merkezleri, süt sağım üniteleri, soğutma tankları yatırımlarına da ağırlık veriliyor. Büyükşehir Belediyesi böylece hem süt üretici birliklerini hem de geçimini hayvancılıkla sağlayan süt üreticilerini, gıda firmalarının en büyük tedarikçisi konumuna getiriyor.
Proje yıl sonuna kadar tamamlanacak
2015-2016 yıllarını içeren proje kapsamında Samsun'a gelen DOKAP yetkilileri, geçen yıl yapılan yatırımları yerinde inceleyerek, memnuniyetlerini dile getirdi. Projenin amacı doğrultusunda sürdüğü ifade eden yetkililer, 2016 yılı için planlanan 6 süt toplama yatırımı ile alt yapı çalışmalarının DOKAP ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokol gereği yılsonuna kadar bitirileceği bilgisini verdi.
Süt üreten 13 tane birliğin bulunduğu Samsun'da, oluşturulan entegre süt toplama merkezlerine bugüne kadar sütün depolanması için Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, ilçelere 300 kilogramlık 27 tane tank koyup jeneratörleri bağladı. Jeneratörlere bağlanan soğutucu tanklar, sağımdan sonra sütü süratle soğutarak, soğutmalı veya izolasyonlu süt toplama tankeri gelinceye kadar, muhafaza ediyor.
Bu şekilde soğutulup muhafazaya alınan çiğ inek sütü, soğutma tanklarından vakumlanarak, süt üretimi sözleşmesi çerçevesinde toplanarak, işleme tesislerine satılıyor. Projenin en önemli özelliği ise sütün ilk üretim basamağından itibaren hijyenik ortamda muhafaza edilmesiyle hem süt hem de tüketici sağlığı korunmuş oluyor.
F5 Haber