Kırmızı et üreticileri, küçükbaş hayvan yetiştiricileri için başlatılan sertifikalı çoban istihdamının büyükbaş hayvan yetiştiricileri için de uygulanmasını talep ediyor.
Hayvanlarını uygun zamanlarda çiftliklerin dışına çıkarmak isteyen ancak sertifikalı ve kalifiye çoban bulmakta zorlanan üreticiler, bu statüden faydalanmayı arzu ettiklerini ifade ediyor.
Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Yardımcısı Nazif Karabulut yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın küçükbaş hayvan besiciliği yapanlar için sertifikalı çoban istihdam etme imkanı getirmesinin faydalı olduğunu söyledi.
Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Başkanlığı görevini de yürüten Karabulut, Türkiye genelinde yaklaşık 14 milyon büyükbaş hayvan varlığı olduğunu belirterek, yetiştiricilerin özellikle çoban bulmakta zorluk çektiğini vurguladı.
Bu sıkıntıyı çeşitli vesilelerle dile getirmeye çalıştıklarını anlatan Karabulut, küçükbaş hayvan yetiştiricilerine sertifikalı çoban istihdamı halinde verilen desteğin kendilerine de sağlanmasını istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Küçükbaş daha çok sürü yetiştiriciliği olduğu için çoğunlukla dağda otlatılıyor. Tabii, onlarda sıkıntı daha çok çekiliyordu. Büyükbaş besicilikte de çoban konusunda sıkıntı var. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde uygulanan çoban istihdamının kırmızı et üreticilerine de sağlanması lazım. Çeşitli toplantılarda biz bunu dile getiriyoruz. Üreticilerle sürekli görüşüyoruz. Sıkıntı çektiklerini iletiyorlar. Bunun giderilmesi için küçükbaş hayvanda yetiştiriciliğindeki sertifikalı çoban uygulamasının biz besicilere de yaygınlaştırılması lazım."
Çobanlara 2 bin 500 liraya kadar ücret veriliyor
Karabulut, çobanların aldığı ücretlerin düşük olmadığını ancak sertifikalı çobanlıkla statü kazandıklarını ifade ederek, "Hayvanına ve sayısına göre büyükbaş hayvanda çobanlara verilen ücretler değişiyor. Bin 500 liradan başlıyor. Hayvan sayısı arttıkça da yükseliyor. Sigortaları da yapılan çobanlar şu an itibariyle en düşük olarak bin 500 lira ücret veriliyor. Bu rakam 2 bin veya 2 bin 500 liraya kadar gidiyor. Sertifikalı çoban istihdamının kırmızı et üreticilerine de getirilmesi lazım" diye konuştu.
Son Dakika