Ramazanda kırmızı et tüketimi konusunda vatandaşı uyaran Kırıkkale Kasaplar ve Celepler Odası Başkanı Gazi Karafilik, Ucuz et ve kıyma satanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.
Ramazan aylarında kırmızı et tüketiminin arttığını belirten Gazi Karafilik, 'Ramazan aylarında kırmızı et tüketimi yüksek oranda artıyor. Bunun temel nedeni kırmızı etin emiliminin diğer besinlere göre daha yavaş olması, kan şekerini yavaş yavaş artırması ve buna bağlı olarak da uzun süre tok tutması. Kırmızı et ayrıca vitamin ve mineraller açısından da oldukça zengin, günlük ihtiyacı karşılamada son derece etkin bir besin' şeklinde konuştu.
Kırmızı et tüketirken özellikle sebzeyle desteklenmesinin Ramazan ayına özel beslenme şekline oldukça uygun olduğunu belirten Gazi Karafilik, 'Özellikle iftarda etli sebze yemekleri hem sağlığın korunması hem de dengeli beslenme açısından önem taşıyor. Et tercihi yaparken de az yağlı etler tercih edilmeli. Pişirme yöntemi olarak da ızgarayı öneriyoruz. Fakat özellikle belirtmek isterim ki, su ihtiyacını artırmamak ve mideyi uyarmamak adına etlere aşırı baharat ya da tuz eklememek oldukça önemli' dedi.
Tok tutma özelliği nedeniyle, sahurda da et ürünlerinin tercih edilebileceğini hatırlatan Karanfilik, özellikle et ve et ürünlerindeki fiyatlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle AVM'lerde ve marketlerde 'Ucuz kıyma' gibi ilanların asıldığını ve vatandaşların buna itibar etmemeleri konusunda uyardı.
Etin kilogram fiyatından düşük kıymanın içerisinde kesinlikle hile olduğunu söyleyen Gazi Karafilik, 'Etin kilosu neyse kıymanın kilosu da o olmalı. Eğer kıyma etin kilosundan ucuza satılıyorsa bunda bir hile vardır. Bakanlık kırmızı ete beyaz et karışımı olmayacak dese de bu durum hala devem etmektedir. Kıymayı alırken, eti seçerek kıyma makinasına attırınız. Hazır paketlerdeki kıymayı tercih etmeyiniz. Etin yağına da dikkat ediniz' ifadelerini kullandı.
İHA