Kilo fiyatı 2 bin Avro'ya çıkan (yaklaşık 5 bin lira) trüf mantarı Türkiye'de Domalan mantarı ismiyle biliniyor. Fransa'da çok yetişen Trüf mantarı yetiştiriciliğine Türkiye'de girecek. Bu mantarı bu kadar değerli kılan şeyin ne olduğunu duyunca çok şaşıracaksınız
Fransa'nın başı çektiği Trüf mantarı yetiştiriciliğine Türkiye'de girmeye hazırlanıyor. Ülkemizde 3 bin 480 kişiye trüf mantarı hakkında eğitim verilecek. 16 ilde bunun için eylem planı uygulamaya konacak ve trüf mantarı çiftlikleri oluşturulacak.
İspanya'ya giden bir heyet trüf merkezinde eğitim gördü. Denizli ve Muğla'da trüf aşılı 1200 adet fidan üretildi.
FAYDALARI NELER?
Trüf mantarı "KARA ELMAS" olarak tanımlanır. Tanrı ve kralların besini olarak nitelen mantar en değerli tüketim ürünüdür.
O kadar kıymetlidir ki açık artırmayla satılır. Trüf mantarının bilinen en önemli faydası ise cinsel gücü artıran eşsiz bir afrodizyak olmasıdır.
Siyah trüf mantarı; "kara elmas" olarak anılsa da dünyanın en pahalı mantarı, azlığı nedeniyle beyaz trüftür. Görüntü ve renk olarak patatese benzer ve yoğun bir kokusu vardır.
NASIL YENİYOR?
Beyaz trüfü tüketmek ve ödediğiniz paranın karşılığını almak için en iyi yol, pişirmeden yemektir. Beyaz trüfün, yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan, makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır.
Dileyenlerin her türlü yiyeceğe, beyaz trüfün yoğun tadını katması için üretilen beyaz trüf yağı veya kreması da mevcuttur.
Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için trüf, taze kullanılmalıdır. Bu kadar pahalı besinden, fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarının tüketilmesi tavsiye edilir.
Trüfler bir kavanozun içinde, buzdolabında muhafaza edilmeli ve suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir, çünkü üzerine değen su, trüfün çürümesine neden olmaktadır.
Tarim.com.tr