Rusya krizi ile zor günler geçiren Antalyalı üreticileri bu kez armut vurdu. 140 milyon liralık 'karyağdı' armudu ne içeriden ne dışarıdan alıcı bulamadı, depoda kaldı. Karyağdıya 1 lira veren bile yok
Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Antalyalı yaş sebze meyve üreticilerine bir kötü sürpriz de armuttan geldi. Hem Rusya, Irak, Suriye gibi ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar hem de iç piyasadaki düşük talep nedeniyle, Antalya'nın Korkuteli İlçesi'nde üretilen ve Türkiye'nin toplam armut üretiminin yaklaşık dörtte birini oluşturduğu belirtilen 'karyağdı' armudunun soğuk hava depolarında kaldığı öğrenildi. Bölgede üretilen armudun yaklaşık yüzde 80'inin soğuk hava depolarında kaldığını belirten uzmanlar, üreticilerin de zor durumda olduğunu belirtiyor. Türkiye'de yıllık yaklaşık 413 bin ton armut üretildiğini belirten uzmanlar, bunun 90 bin tonunun Korkuteli'nde üretildiğini ifade ediyor.
RUSYA BU ÜRÜNLERİ ALMAYI KESTİ!
Bu üretimin parasal değerinin ise yaklaşık 135-140 milyon TL civarında olduğu hesaplanıyor. Karyağdı armudunun lezzet olarak en iyi armutlardan biri olduğunu belirten Ziraat Mühendisi HASAN Ali Ayekin, "Son yıllarda karyağdı armudunun çiftçi satış fiyatı ortalama 1.5 TL civarındaydı. Ancak şu anda soğuk hava depolarında 1 TL'ye bile alıcı yok. Büyük şehirlerde ise armudun raf fiyatı 4.5-5.5 TL arasında değişiyor. Hal böyle olunca da bir yandan üretici maliyetini karşılayamaz hale düşerken, vatandaş da marketlerde armudun fiyatını pahalı bulup almıyor.
Geçtiğimiz yıllarda şubat ayı gelmeden soğuk hava depoları boşalırdı. Ancak şu anda depoların yüzde 80'i armutla dolu. Çözüm bulunmazsa üretici çok ciddi sıkıntı yaşayacak" yorumunda bulundu.
HaberTürk