Kilis'te, salataları süsleyen sumak ekşisi yapılmaya başlandı.
Kilis'te, doğal ortamlarda yetişen sumak bitkisinden elde edilen sumağın toplanmasına başlandı.
Kilosu 1 TL'den satın alınan sumak, kurutulduktan sonra ekşi hale getiriliyor. Kilis ve yöresinde tüketilen sumak ekşisine il dışından yoğun talep var. Dere kenarlarında yetişen sumağı vatandaşlar toplayarak, Sabah Pazarı'na getirerek, kilosu 1 TL'den satıyor. Daha sonra kurutulan sumaklar, yapraklarından ayırma işleminin ardından kurutulduktan sonra çekildikten sonra toz haline getiriliyor.
Büyük restoran ile lokantalarda doğal ekşi olarak kullanılan sumak ekşisine talebin çok olduğu öğrenildi. Yapılan işlemlerin ardından sumak ekşisinin kilosu 3-4 TL arasında değişen fiyatlarla müşteriye ulaştırılıyor.
İHA