Ziraat Odası Genel Sekreteri Mehmet Ümit Deli, Kilis'te son günler de aşırı yağış, don, dolu, sel gibi afetlerin daha sık ve üretim dönemlerinde gerçekleştiği için üreticilerin zararlarının daha fazla olduğunu söyledi.
Genel Sekreter Deli, üreticilerin bu afetlerden korunabilmesi için tarım sigortalarının yaygınlaştırılması ve üreticilerin sigorta bilincinin artırılması daha da önemli hale geldiğini belirterek, “ Bilindiği üzere, ülkemizde 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun ilk olarak 2006 yılında uygulanmaya başlandığını ve her yıl devam ediyor.
Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek risklerinin paket halinde; ayrıca, açık alanda yetiştirilen meyveler için bu risklere ilave olarak, isteğe bağlı olmak üzere don riskinin, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak bu yıl da sigorta kapsamına alındı. Seralar için dolu ana riski ile birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını ek riskleri paket halinde Örtü Altı Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi, sera, işletme ve ürün bilgileri dikkate alınarak, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da sigorta kapsamında bulunuyor. Bu karar kapsamında belirtilen riskler için sigorta priminin yüzde 50’si oranında prim desteği ile çiçeklenme evresinin don riski kapsamına alınması nedeniyle verilen bu prim desteğine ilave olarak sadece don riski primine üçte bir oranında ek prim desteği verilecek" dedi.
Kilis’te son günler de aşırı yağış, don, dolu, sel gibi afetlerin daha sık ve üretim dönemlerinde gerçekleştiği için üreticilerin zararlarının daha fazla olduğunu bildiren Genel Sekreter Deli, “Üreticilerin bu afetlerden korunabilmesi için İlimiz de Tarım Sigortasının yaygınlaştırılması ve üreticilerimizde sigorta bilincinin artırılması daha da önemli hale geldi. Bu amaçla, çiftçilerin 2015 yılında yaşayabilecekleri afetlerin zararlarını en aza indirebilmeleri için Tarım Sigortası yapmaya yetkili sigorta şirketlerinden herhangi bir acenteye başvuruda bulunarak tarımsal ürünleri, hayvan varlıkları ve tarımsal işletmelerini sigorta yaptırmaları konusun da çiftçilerimizi ve üyelerimizi uyarıyoruz” dedi.
İHA