Manisa'nın Demirci ilçesinde kaymakamlık öncülüğünde başlatılan kestane kanseri ile mücadele çalışmaları kapsamında Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan 'Bitki zararlıları ile mücadele' kursuna katılan 48 kursiyer belgelerini almaya hak kazandı.
Demirci ilçesine bağlı Mahmutlar Mahallesinde düzenlenen törene Demirci Kaymakamı Atila Kantay, Demirci Belediye Başkan Vekili Mustafa Ünlü, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Hayri Okkalı, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Albay, OZM Şube Müdürü Tuncay Can, Demirci İlçe Orman İşletme Müdür Vekili Faruk Yeşil, Manisa Büyükşehir Belediyesi Demirci Koordinatörü Kazım Aysan, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Belge dağıtım töreninde konuşan Demirci Kaymakamı Atila Kantay, Hz. Ali'nin 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.' sözüyle başladığı konuşmasında kestane kanserinin ilk olarak Amerika'da görüldüğünü daha sonra İtalya üzerinden Türkiye'ye ve Marmara bölgesinden de Demirci bölgesine doğru ulaştığını kaydetti. Kaymakam Kantay, "İki binli yıllardan önce kıymetli hocamız Tuncay Can, orman mühendisidir kendisi, ben kendilerine hocam diye hitap ediyorum. Kendisiyle tanıştığım andan itibaren bize gerçekten hocalık yaptı. Bize öğretmenlik yaptı. Bir takım makamlara ulaştık. Tuncay hocam dedi ki, kestane kanseri önü alınmaz bir hastalık. Şöyle hatırlıyorum bin dokuz yüzlü yılların başında Amerika'da çıktı. Uzak kökenli bir hastalık. 1904 yanlış hatırlamıyorsam. Sonra güney İtalya'da 1938'de görüldü. Avrupa'nın güneyini tamamen kapladı. 1967'de Türkiye'de Karamürsel'de, Şile'de zuhur etti ve hızla bize doğru Marmara bölgesinden gelen bir hastalık. Peki, 1984 yılında iki bin ton kestane satan Söğütçük, Çanakçı ve Mahmutlar'a ne oldu da 2015'e geldiğinde 550 ton kestaneye indi. Peki, kestane kanseri bu hızla giderse 2016'da ne olacak, 2026'da ne olacak. 2026'da sıfır ton kestane ile karşı karşıya kalacağız. Sıfır ton kestane ne demek Demirci bölgesinin kestane üretimi noktasında haritadan silinmesi anlamına geliyor" diye konuştu.
PROJEYE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Projenin kısa sürede hayata geçirilmesi noktasında emeği geçenlere teşekkür eden Kaymakam Kantay sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bu noktada biz üç ay önce müsteşar yardımcımız Hidayet Çiftçi beyefendiye ulaştık. Bize bölge müdürümüz Şahin beyi ve Türkiye'de üç tane kestane dal uzmanı var bunlardan biriside İzmir'de Tuncay Can hocamız zaman kaybetmeden hemen Demirci'ye geldi ağaçlara çıktı biz takım elbiseyle gezerken o bir çiftçi gibi çalıştı. Bölge müdürümüz ve Tuncay beye çok teşekkür ediyoruz. Bir haftada kaynağa ihtiyacımız oldu. Biliyorsunuz ki bütün projelerde kaynak olmadan olmaz. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu noktada bizi yalnız bırakmadı. Kırsal Kalkınma Daire Başkanımızın şahsında Büyükşehir Belediye başkanımıza, her vatandaşımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum."
HASTALIKLI AĞAÇLAR İŞARETLENMEYE DEVAM EDİLİYOR!
Hastalıklı ağaçların tek tek işaretlenmeye başlanıldığını ifade eden Kaymakam Kantay, "İnşallah bu proje amacına ulaşacak daha yolun başındayız. Allah izin verirse şuana kadar 613 tane ağaç işaretlendi tahmin ediyorum ki 300-400 tane daha işaretlenme olacak. 2000'e yakın ağaç ameliyat edilecek ve şuanda ameliyat cerrahları da aramızda onlara belgelerini vereceğiz. Bu kapsamda İlçe Tarım Müdürümüze gayretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Demirci Belediye Başkanımız pazar noktasında büyük gayretler gösteriyor, Bursa'dan tüccarların getirilmesi noktasında çok teşekkür ediyorum. Burada kullanılan para emek, burada kullanılan malzeme Türk milletinin parasıdır. Şu kurum bu kurum bölge büyükşehir, yerel belediye hiç ayırt etmiyoruz. El birliği halinde el ele omuz omuza verdikten sonra Demirci'de inşallah çözemeyeceğimiz hiçbir şey yoktur. Başarılar diliyorum." dedi.
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Bal ise, "Bugün bizim için farklı ve anlamlı bir gün. Projeden Sayın kaymakamımız bize bahsettiğinde bize ayrı bir heyecan verdi. Çünkü biz bu kestane kanseriyle mücadele ediyoruz. Bölge Müdürlüğümüzün mıntıkasında Ödemiş, Bayırdır dada kestane potansiyeli var. Orda da bu çalışmaları yapmaya çalışıyoruz ancak bazı sıkıntılar var ama burada böyle bir heyecanı görünce biz farklı ele aldık. Bu konuları inşallah hep birlikte el ele bu yöremizin kestaneye olan ilgisini sevgisini aşkını bir adım öne alarak ürünün bugüne kadar her yıl azalarak giden trendini artarak gitmesi için gayretimiz olacak. Bu projenin başarılı olacağına gönülden inanıyorum çünkü bu heyecan sizlerde var. Bizde bize düşen her göreve hazırız. Bu projeyi başlatan başta Sayın Kaymakamımıza, Büyükşehir Belediye Başkanına bize yaptıkları desteklerden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.
Demirci Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Ünlü de projenin hayırlı olması temennisinde bulunarak projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Ayrıca program esnasında katılımcılara ve misafirlere Mahmutlar Mahallesi sakinleri tarafından közlenmiş kestane ikramı yapıldı.
Konuşmaların ardından 'Bitki zararlıları ile mücadele' kursuna katılan 48 kursiyere belgeleri takdim edildi. Tören sonunda ise İzmir Orman Genel Müdürlüğü tarafından kestane fidanı dağıtılırken, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından da kursiyerlere kestane kanseriyle mücadele çantası verildi.
İHA