Doğanın sayısız şifalı otlarından biri olan kenger otunun dikenleri ve sakızının faydaları saymakla bitmez.
Kenger, papatyagiller familyasından 70-80cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türüdür. Nisan-Mayıs aylarında çiçek açar. Çiçekleri de morumsu kırmızı renkte açar. Baş kısmı olgunlukta sarımsı yeşil bir renk alır. Ülkemizde yetiştiği yerler ise Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu, Ege ve Akdeniz Bölgesi’dir. Kenger, yüksek yerlerde ,dağların sarp kayalık bölgelerinde kendiliğinden yetişen dikenli ve şifalı bir bitkidir. Kurak iklimi sever. Tohumlarıyla kurak ve çakıllı topraklarda yetiştirilebilmektedir.
Halk tarafından kenger genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı yapılır. Şifa kaynağı olan sakız, bir ay çiğnense dahi bozulmaz. İlk başta biraz serttir ama daha sonra yumuşar. Akdeniz bölgesinde de olgunlaşan kenger başları kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.
Kenger Sakızının Faydaları
Diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında büyük etkisi olduğu belirtilen sakızın, iltihaplanan veya patlayan kulak zarının tedavisinde, safra kesesindeki taşların düşürülmesinde, mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında, tansiyon, yüz felci ile şeker hastalarına faydalı olduğu biliniyor.

Kenger Otunun Faydaları
Kenger dikeninin tohumları da bal veya pekmezle karıştırılarak tüketilebilir. Diş hastalıklarına, şeker hastalığına, kansızlığa ve halsizliğe iyi gelmektedir. Ayrıca, kenger otu suda haşlanarak salata şeklinde de tüketilebilmektedir.
Yurtdışına ve özellikle Orta Doğu pazarına ihracatı yapılan Kenger otu, kıymetli ve değerli bir ottur. Sakızı da oldukça pahalıdır. Kilosu yaklaşık 100 tl olan kenger sakızı Avrupa’ya ihraç edilmektedir.
HAYAL SENEM SAYAN
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı