Aydın'da baharın müjdecisi olarak bilinen ve halk tarafından sevilerek tüketilen kedirgen otu ve sarmaşık pazar tezgahların da yerini aldı.
Bağı 7,5 ile 10 TL arasında satılan kedirgen otu vatandaşın da ekmek kapısı haline geldi.
Aydın, İzmir-Muğla ve Denizli yöresinde kendiliğinden çıkan kedirgen otu köylülerin yüzünü güldürüyor. Kırsal kesimde yaşayan binlerce kişi bu otlardan toplayıp satarak ekmek kazanıyor. Bu yıl kış aylarının sıcak gitmesinden dolayı kedirgen ve sarmaşıklar 10 gün erken çıktı. Normal şartlarda Şubat'ın son günlerinde pazar tezgahlarında yerini alan kedirgen bu yıl ubat'ın ortalarında pazara düştü.
VİTAMİN DEPOSU
Sezonun ilk kedirgenini pazarda bu hafta satmaya başladıklarını ifade eden pazarcı esnafı Yılmaz Aslan, köylülerden satın aldıkları ürünleri vatandaşa sattıklarını söyledi. Sezonu geldiğinde bu otların müdavimleri olduğunu kaydeden Aslan, kedirgenin bu yıl geçen yıllara oranla 10 gün kadar önce çıktığını söyledi. Sarmaşık ve kedirgenin bir çok derde deva olduğunu dile getiren Yılmaz Aslan, "Aslında bu ot birçok hastalığa karşı panzehirdir. Ancak Ege Bölgesi dışında yaşayan birçok kişi bunu bilmiyor. Kış döneminden bahar dönemine geçişte insan metabolizmasının dengesinin sağlanmasına katkı sağladığını biliyorum. Vitamin deposu olarak bilinen bu otun bizim bilmediğimiz daha birçok faydası var" şeklinde konuştu.
İHA