Mersin'de süt ve et verimleriyle gelir sağlayan keçilere sağlıkları için haftanın bir günü kaya tuzu veriliyor.
Toros Dağları'nın zirvesinde ve eteklerinde doğal ortamda yetişen keçilere, daha iştahlı olmaları ve süt veriminin artması için kaya tuzu yalatılıyor. İhtiyaçları olan minerali kaya tuzu yalayarak alan keçiler, iştahlandıkları için yağlanıyor ve bu yağlar kışın soğukta keçilerin hastalanma olasılığını da düşürüyor. Yaklaşık 40 yıldır çobanlık yapan İdris Tong, keçilerin tuz yalamadığında iştahtan düşerek süt vermez hale geldiğini söyledi. Haftada bir gün verilen kaya tuzu ile iştahlarının açılıp koşa koşa suya gittiklerini, sütlerinin besleyiciliğinin de arttığını ifade eden Tong, "Torosların eteklerinde doğal ortamda yetiştirdiğimiz keçilerin mineral madde ihtiyaçlarını karşılamak için yalama taşından yararlanıyoruz. Hafta sonu sadece Pazar günü yalama taşında verilen kaya tuzunu iştahla yalayan hayvanlar, sarp yamaçlara rahat tırmanıyor, patika ve uçurumlar kenarında dolaşmaktan çekinmiyor. Tuz vermezsen iştahtan düşer süt vermez hale gelirler" diye konuştu.
Tuz sayesinde iştahlanan hayvanların daha fazla yiyerek yağlanmasının sağlandığını kaydeden Tong şunları söyledi:
"Yağlanan hayvan da kışın soğuk günlerini hastalanmadan sağlıklı olarak atlatır. Tuzu taşların üzerine avuç avuç bıraktıkça keçilerde hareketlenme itiş kakış hızlanıyor. Taşların bulunduğu alana yönelirler. Yalama taşında tuzlar bitene kadar oradan ayrılmazlar. Taşların üzerine dökülen kaya tuzlarını iştahla yalayıp bitiriyorlar. Bizler bu hayvanlara bir çocuk gibi bakıyoruz. Hepsine bir evlat gibi bakmazsanız olmaz. Oğlaklar patır patır ölür gider. Keçiler akıllı ve dirençli canlılardır. Hazır yem veya küspeyi kolay kolay yemezler. En zor şartlarda bile taze ot çalı veya yaprak bulup yerler. Bu yüzden dünyanın pek çok yerinde organik adı altında satılan süt ürünlerinde hep keçi sütü tercih edilmektedir."
Haberler.com