Küçükbaş hayvanların elektronik kimliğe sahip olması ve kayıtların AB standartlarında olması için Adıyaman'da koyun ve keçilere elektronik küpe (çip) takılmaya başlandı.
'Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı' Projesi kapsamında Adıyaman'a gönderilen 214 bin adet elektronik küpe, küçükbaş hayvanlara takılmaya başlandı. Keçi ve koyun gibi küçük baş hayvanların elektronik kimlikleri ve kayıtları olacak. Küçükbaş hayvanların desteklenmesi, hareketleri ve hastalıkları hatasız olarak elektronik ortamda takip edilecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından, ülkemizde koyun ve keçilerin elektronik olarak kimliklendirilmesi ve kayıt sistemi kurularak hayvan hareketlerinin izlenmesi, hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması ve gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla AB'ye uyumlu 'Koyun ve Keçilerin Elektronik Kimliklendirilmesi ve Kaydı' Projesi yürütülüyor.
Adıyaman'a 214 bin adet elektronik küpe, 60 adet el terminali gönderildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri elektronik küpeleri takmaya başladı. Küçükbaş hayvanlara takılmaya başlayan elektronik küpeler sayesinde hatasız kimliklendirme ve kayıt alınacak.
Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Hayvan sağlığı Şube Müdürü Mehmet Keleş, Hayvan Sağlığı Şubesi teknik elemanları Veteriner Hekim M. Hakan Baybatmaz, Dengir Turanlı, Yusuf Gökkaya küpeleme çalışmalarına katıldı.
Gıda Tarım ve Havancılık Müdürü Adil Alan, "Söz konusu proje Avrupa Birliği projesi olup, elektronik kulak küpesi ve el terminallerinin tedarik edildiği mal alımı bileşeni ve farkındalığın artırılması, eğiticilerin eğitilmesi, bilgilendirme kampanyası ve uygulanmaların koordinasyonuna yönelik teknik yardım bileşeni bulunmaktadır. Müdürlük olarak projenin eğitim aşamalarını Mart ayında gerçekleştirerek, teknik yardım bölümünü tamamladık. Personele ekipman dağıtımını tamamladık, saha uygulamalarına başladık. Koyun ve Keçi türü hayvanlarda elektronik kimliklendirmeye geçilmesiyle beraber, daha önce manuel kayıt tutma ve veri tabanına aktarma işleminde gecikmeler ve hatalar olabilmekteydi. Yeni uygulama ile birlikte bu olumsuzlukların önüne geçebilecek. Hayvancılık işletmelerinde küpelenen, aşılanan,sağlık muayenesi yapılan veya sevk edilen hayvanların kayıtları ve veri tabanına aktarılması elektronik ortamda hatasız ve hızlı bir şekilde yerinde yapılabilecektir. Ayrıca koyun ve keçilerin elektronik kimliklendirmesi ve kaydı, sağlıklı ve güvenilir verilerin tutulmasını, hayvan hareketlerinin etkin olarak izlenmesini, hayvan hastalıkları ile mücadelenin desteklenmesini ve hayvancılık desteklemelerinin hedefine ulaşması sağlayacak. Projesi kapsamında Bakanlığımız tarafından İl Müdürlüğümüze 60 adet el terminali ile 214 bin adet elektronik küpe verildi" diye konuştu.
İHA