Kayseri'de özelliğini kaybeden meralar kiralanarak ülke ekonomisine kazandırılmaya çalışılıyor.
Kayseri'de özelliğini kaybeden mera alanları kiralanarak tarıma ve hayvanclığına kazandırılmaya çalışılıyor. 2006'dan bugüne kadar 31.7 bin dekar mera kiralanırken, kiralanan meralarda kaba yem veriminin arttığı görüldü. 2015 yılında da 17.4 bin dekar alan kiraya çıkarıldı.
Kayseri İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan tarafından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:
691 BİN HEKTAR MERA VARLIĞI BULUNUYOR
"İlimizin 691.027 hektar mera alanı bulunmaktadır. Ancak, uzmanların incelemesi sonucu biliyoruz ki meralarımızın bir kısmında kaliteli mera bitkilerini tamamen yok olmuş, bitki örtüsü birkaç istilacı türden ibaret olurken aynı zamanda çok zayıf meralar olduğu ve erozyon tehlikesi altında bulunduğunun da tespiti yapılmıştır. Bu durumdaki meraların,gübreleme, tohumlama, sulama, yabancı otlarla mücadele ve dinlendirme gibi ıslah yöntemleri ile ıslahının mümkün olmadığı ve yapay meraların tesisinin gerekli olduğu, aksi halde ise yakın zamanda bu meraların tamamen kullanılamaz hale geleceği belirtilmektedir.''
Meralar üzerindeki otlatma baskısını azaltmak ve erken otlatmayı önleme amacıyla yeterli miktarda kaba yem stoklarının bulunması, bunun için de kaba yem üretiminin arttırılması gerekmektedir. Bizlerce de gelen kiralama talepleri değerlendirilerek, ancak yapay mera tesisi ile ıslahı mümkün olabilecek mera alanları kanun kapsamında 20 yıla kadar kiralanarak bu meraların tekrar mera vasfı kazanması ve kaba yem üretiminin artırılması bu projeyle amaçlanmıştır.
2006 yılından bu zamana kadar toplam 31.732 dekar mera alanı kiralanmıştır. Yapılan bu kiralamalarda ise mera alanlarımız, üreticilerimizin işletme kapasiteleri de dikkate alınarak daha fazla üreticimizin yararlanabilmesi için uygun büyüklükte alanlar halinde ihale edilerek 2 Üretici kooperatifi, 5 şirket ve 72 üreticimiz tarafından kiralanmıştır.
ISLAH SONRASI VERİM OLDUKÇA ARTTI
Bu alanlardan mevcut haliyle üretilen kalitesiz kaba yem üretimi 40-45 büyükbaş hayvanın yıllık kaba yem ihtiyacını karşılayabilecek durumda iken artık ıslah sonrası üretilmekte olan kaliteli kaba yem ile 4.000-5.000 büyükbaş hayvanın yıllık, 8.000 -10.000 büyükbaş hayvanın 6 aylık kaba yem ihtiyacını karşılayabilecek duruma gelmiştir.Islah amaçlı herhangi bir çalışma yapılmaz ise tuzlanma ve erozyon yüzünden yakın zamanda mevcut halinden daha kötü durumda olacak olan meralarımız, ıslah amaçlı kiralama ile mevcut durumundan kat kat daha iyi duruma gelmekte ve zamanla daha da verimli hale gelerek kaliteli bir mera vasfı kazanacaktır. Bu nedenle de ilimizde ıslah amaçlı kiralamaya gerek duyulan mevcut mera alanları ve belirlenecek alanların kiralanması için çalışmalarımız sürecektir"