KAYSERİ ŞEKER`İN DESTEĞİ KÖYE DÖNÜŞÜ SAĞLADI

Pancar taban fiyatı ve Kayseri Şeker'in pancar çiftçisine destekleri sayesinde gençler, Ziraat Mühendisleri, emekliler de pancar ürünü ekiminde gelecek görmeye başladıkları için köye dönüyor ve pancar ekimine yöneliyor.

Kayseri Şeker'e sözleşmeli pancar ekimi yapan pancar ekicileri; pancar söküm makinaları ve altı sıralı söküm makinaları ile pancar sökümü yapılmasının yanısıra Maus pancar yükleme makinalarının bölgede yaygınlaşması sayesinde, pancar sökümü zamanında tarlaya pikniğe gider duruma geldi.

Akkışla Akin köyü çiftçisi Nafi Akkoç, "Tüfek çıktı mertlik bozuldu. Makinalar çıktı çiftçilik kolaylaştı. Pancar çiftçisi olarak artık pancarımızın sökümü esnasında tarlaya piknik yapmaya geliyoruz" dedi. Akkoç, "Pancar taban fiyatları açıklandı 157 TL verilmiş 6.5 TL de Kayseri Şeker ilave vermiş 164 TL, şeker oranına göre pancar fiyatımız 170-180 TL'yi bulur. Pancar fiyatları yüzümüzü güldürdü. Başkanımızdan Allah razı olsun" diye konuştu.

Sarıoğlan çiftçisi 18 yaşındaki Enes Akbulut ise, "Sarıoğlan'da en küçük çiftçi benim. 28 dekar pancar ektim ve 110 ton ürün almayı bekliyorum. Taban fiyatında artış var eskiden daha azdı. Seneye 100 dekar ekmeyi düşünüyorum. Bu işte çok güzel para var 3-4 ay emek veriyorsun sonra karşılığını çok güzel alıyorsun" dedi.

Ziraat Mühendisi ve Sarıoğlan pancar ekicisi Muzaffer Çarboğa, "Ziraat Mühendisiyim aynı zamanda Zirai ilaç bayisi ve pancar ekicisiyim, pancardaki şartlar bizi üreticiliğe sevk etti, çok cazip hale geldi. Özellikle dün açıklanan taban fiyat bizi memnun etti" ifadesinde bulundu. Çarboğa, "Bundan sonra pancar ekimi artarak devam edecek. Benim üreticiliğim 5 yıllık eskiden işçi sökerdi çamur olduğunda fiyat artardı, şimdi makinalarla mazot parasıyla yapılıyor. Bize de getirisi fazla oluyor, eskiden üretimin yarısı işçiliğe giderdi şimdi maus söküyor yüklüyor bize bir sıkıntısı kalmıyor. Kuraklık sıkıntımız vardı mevlam yağmurumuzu verdi. Pancarlara tonaj açısından faydası oldu. Taban fiyatını biz 155 bin civarında bekliyorduk sağ olsun yöneticilerimiz bizi çok mutlu etti. Birim fiyatı 185 bin liraya geliyor bu da tatlı bir fiyat tatlı ekmek yediriyor" şeklinde konuştu.

15 yıldır pancar ektiğini söyleyen Sarıoğlan Çiftçisi Mustafa Bayraklı, "Gençlere pancar çiftçiliğini tavsiye ediyorum. Önceleri pek para kazanamıyorduk, yıllardır mazotla başa baş geliyordu bu senede aynı sıkıntıyı yaşadık sayılır su olursa para kazandırıyor. 5-6 ay emek veriyorsun ama sonra kazanıyorsun asıl geçim kaynağımız pancar. Su bakımından sıkıntı çeken bir ülkeyiz suyu bilinçsiz kullandık zaten üstelik kuraklıkta oldu nerdeyse yarı yarıya zarar var. Suyun akıllı kullanılmayışının bedelini çiftçiler olarak hep beraber ödedik. Artık Çiftçi kendisini geliştiriyor, sağ olsun fabrikada her yönden bize destek oluyor tohum, gübre, ilaç, mazot veriyor, pancar parasını erken veriyor. Çiftçi de artık kendine güveniyor, kendini geliştiriyor, fabrikaya sonsuz güveniyor. Pancar taban fiyatı hususunda 164 bin iyi para emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.