Kayseri Şeker, 2016-2017 Kampanya dönemi için şeker pancarında şeker oranını yükseltme seferberliği kapsamında pancar ekimi yapılan alanlar için özel taban gübresi ürettirdi.
Kayseri Şeker ziraat teşkilatında fabrika ve Pancar Kooperatifi ile birlikte hizmet veren 70 kişilik Ziraat Mühendisi kadrosu ile teknik personel tarafından titizlikle yürütülen çalışmaların yanı sıra Kayseri Şeker bünyesinde hizmet vermeye başlayan toprak analiz laboratuvarında yapılan analizlerin sonucunda arazilerin ihtiyacına göre özel taban gübresi üretimi yaptırarak çiftçilere dağıtımı gerçekleştirildi.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay çiftçi buluşmalarında yapmış olduğu konuşmasında; Pancar ekimi yapılan tarlaların analizlerinin sonuçlarının ve gübrelerle ilgili olarak çiftçilerden gelen, 'Gübreden taş çıkıyor, gübre tozuyor, gübrenin içerisinden kum çıkıyor, gübre geç geliyor' gibi şikayetlerinin de göz önüne alınıp bu sene özel gübre ürettirilerek Ocak ayından itibaren depolara sevkıyatının gerçekleştirildiğini ve çiftçilerin taleplerinin anında karşılanmakta olduğunu söyledi.
Kayseri Şeker özel üretimi yapılan taban gübresinde % 13 azot, % 24 fosfor, % 12 potasyum, % 10 kükürt, % 1 çinko ve % 1 oranında mangan, yaprak gübresinde ise % 21 amonyum sülfat bulunduğu belirtildi.
Kayseri Şeker'de pancar ekicilerinin kotasına göre taban gübresi olarak tona 10 kilogram kompoze gübre, yaprak gübresi olarak tona 5 kilogram amonyum sülfat, 5 kilogram 33'lük amonyum nitrat olmak üzere toplamda 45 bin ton özel gübrenin tarlalarla buluşturularak pancardaki şeker oranının artırılması hedefleniyor.
Kayseri Şeker tarafından şeker pancarı tarımında toprağın pancardaki şeker varlığını % 20 oranında etkilediğine dikkat çekilerek, şeker oranının artması ve dekarda verimliliğin Avrupa'daki üretim seviyelerine çıkarılabilmesi için bitkiye verilecek olan besin maddelerinden çinko ile mangan elementinin önem arz ettiği, pancar verimini iyi yönde etkileyeceğine dikkat çekildi.
Öte yandan Kayseri Şekerin, şeker pancarı tarımında verim ve şeker oranını artırıcı uygulamalarının Türkiye'de şeker oranını ve verimde en iyi durumda olduğu, bunun göstergesi olarak da 2015 yılında kotasını doldurarak C şeker üretebilen tek şirket konumuna geldiği açıklandı.
İHA