Kayseri İl Genelinde sadece Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından 90 merkezde günlük 130 bin litre süt toplandığı ve İl Genelinde günlük olarak 470 ton süt üretimi gerçekleştiğinin belirtilmesi Birliğin Süt Köprü Projesini yeniden gündeme taşıdı.
Kayseri il genelinde 2 bin Büyükbaş hayvancılık işletmesinde 63 bin büyükbaş sürü varlığına 47 personel ile hizmet veren, büyükbaş hayvan varlığı ile ilgili gerekli olan tüm kayıtların yan ısıra son 2 yıl içerisinde 243 bin 825 adet büyükbaş hayvana küpe takma hizmeti veren Kayseri İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ünay Çakı, Düvebank, Süt Köprü ve Süt işleme tesisi projelerini yeniden gündeme getirdi. Kayseri Milletvekili Taner Yıldız ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Kayseri’de bir araya gelen Damızlık Birliği yöneticileri sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren dosyayı Taner Yıldız ile birlikte aynı zamanda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e teslim ederek desteklerini beklediklerini belirtti. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Kayseri’deki Tarım ve Hayvancılık sektörünün öncü kuruluşlarının sorunlarını ve sektörle ilgili projelerini kendilerinden dinledi.
Kayseri ili Damızlık Birlik Başkanı Ünay Çakı, sektörün Kayseri’deki sorunları ve çözüm önerileri konusunda; Kayseri ilinde Et ve Balık Kurumu’na ait kesimhane açılması, hayvancılık sektöründe, ahır, barınak yapılmasına ve gebe düveye verilen desteklerden Kayserili üreticilerinin de yararlanması, yem girdi maliyetlerinin yüksekliğinin giderilmesi amacıyla, enerji ve akaryakıt girdi maliyetlerinin minimize edilmesi gerektiğini söyledi. Ünay Çakı Süt Köprü Projesi ile ilgili olarak ise Kayseri ili genelinde günlük 150 litre süt üretebilecek üreticiler ile sanayiciler arasında köprü oluşturarak üretilen sütün değerinde satışını sağlamak üzere üreticiye bedelsiz süt soğutma tankı temin projesinin hayata geçirilmesi için proje hazırladıklarını belirtti.
Birlik Başkanı Ünay Çakı, sektörün Türkiye’de ki sorunları ile ilgili olarak sunduğu çözüm önerilerinden bazılarını ise şu şekilde sıraladı; "Hayvansal üretimde önemli bir sorun olan bulaşıcı hastalıklarla (şap, brusella, tüberküloz) mücadele amacıyla ayrılan bütçenin arttırılması, önleyici hekimliğe önem verilerek sağlık programlarına ödün verilmeksizin devam edilmesi gerekmektedir. Hayvansal üretimin gelişmesi açısından sığır sperması, embriyo ve damızlık düvelerin yurt dışına satılabilmesi için potansiyel alıcı ülkeler ile hayvan sağlığı anlaşmalarının yapılması, ihracat imkanlarının arttırılması ve ihracat teşviki uygulanmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Irk ıslahı konusunda yetiştirici birliklerinin daha fazla inisiyatif alması sağlanmalı ve ıslah çalışmalarında sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından ırk ıslahı faaliyetlerinin desteklenmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Mera ıslah projelerindeki ’hayvancılık yapıyor ya da taahhüt ediyor’ ibaresindeki taahhüt ediyor ibaresinin kaldırılarak hayvancılık yapıyor olanlara bu hakkın tanınması gerekiyor."
İHA