KAYIT DIŞI İSTİHDAM EN FAZLA TARIMDA

Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden Şef Emir Yılmaz, en çok kayıt dışı istihdamın tarım sektöründe yaşandığını ifade ederek, "2014 yılı verilerine baktığımızda tarımda kayıt dışı istihdam oranı yüzde 82.27. Özellikle tarım sektöründe de kayıt dışı istihdam konusunda düşüş var; ancak istenilen seviyede değil. Kayıt dışı istihdamda kadınların daha fazla olduğunu görüyoruz" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Aliağa Merkez Müdürlüğünün ziraat odası üyelerine ve muhtarlara yönelik Kayıt Dışı İstihdam ve Tarım Sigortalılığı konusundaki konferansı gerçekleştirildi. Konferansta katılımcılara önemli bilgi aktarılırken, Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden Şef Emir Yılmaz kayıt dışı istihdam konusunda çarpıcı detay paylaştı. Şef Yılmaz, kayıt dışı istihdamın üç tür olarak sayıldığını belirterek, "Birincisi çalışmaların SGK'ya hiç bildirilmemesi. İkincisi gün sayılarının eksik bildirilmesi. Üçüncüsü de alınan ücretin eksik bildirilmesidir. Kayıt dışı istihdamın sonucu olarak çalışanlarımız birçok haktan yararlanamıyor. Kıdem tazminatı, sağlık yardımları, iş göremez ödenekleri, ölüm, maluliyet ve yaşlılık aylıkları, bu haklardan mahrum kalıyor. İşverenler açısından bakıldığında da haksız rekabet ortaya çıkıyor. Primlerini düzenli ödeyen işverene mali yük geliyor. Aynı işi yapan başka bir işveren primlerini düzenli ödemiyorsa haksız rekabete neden oluyor. Devlet açısından bakıldığında da vergi ve prim kaybı oluyor. Bu da gelir adaletsizliğine yol açıyor" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun 2014 verilerine göre, sektörel bazlı bakıldığında en çok kayıt dışı istihdamın tarım sektöründe yaşandığını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

"2014 yılı verilerine baktığımızda tarımda kayıt dışı istihdam oranı yüzde 82.27. Diğer sektörlere baktığınızda sanayide yüzde 20.26, hizmet sektöründe yüzde 21.9 olarak görünüyor. Yıllara göre kayıt dışı istihdam düşüş gösteriyor. Ama yine de istenilen seviyeye gelinemedi. 2003 yılına baktığımızda yüzde 43.84, her yıl azalıyor, 2015 yılında da yüzde 32.40 olarak gerçekleşti. Özellikle tarım sektöründe de kayıt dışı istihdam konusunda düşüş var; ancak istenilen seviyede değil. Kayıt dışı istihdamda kadınların daha fazla olduğunu görüyoruz. Tarım sektöründe kayıt dışı istihdam edilen kadınların oranı yüzde 94.35 olarak gözüküyor." 

Son yıllarda tarım sigortalılığına rağbetin eskiye oranla bir hayli arttığını belirten Aliağa Ziraat Odası Başkanı Feridun Durmaz ise, "Tarım sigortalılığı yine de istenen seviyeye ulaşmadı. Bunun nedeni diğer sigorta statülerinin özellikle de SSK'nın emeklilik açısından vatandaşımıza daha cazip gelmesidir. İlçemizde şu an 5 bine yakın üyemiz olması gerekirken üreticilerimiz zirai Bağ-Kur kaydını sildirmek zorunda kalıyor" dedi.
Son zamanlarda gerçekleştirilen sosyal güvenlik reformlarından bahseden İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Fikret Ülger de şöyle konuştu:
"Eskiden vatandaşlarımız her hastaneye gidemiyordu. Şimdi ise hem istediği hastaneye gidebiliyor, istediği doktoru seçebiliyor hem de ilaçlarını istediği eczaneden alabiliyor. Eskiden Türkiye'de üç Sosyal Güvenlik Kurumu vardı. Bunların hepsi tek bir mevzuatla birleştirildi."

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) M. Ender Özer seminer salonundaki programa, İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Fikret Ülger, Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürü Bilgin Bilgili ve Aliağa Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğünden Şef Emir Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.