Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, 2015 yılı kuru kayısı rekoltesinin 69 bin ton olarak tahmin edildiğini açıkladı. Selvi yaş kayısı rekoltesinin ise 301 bin 329 ton olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi
2015 Yılı yaş ve kuru kayısı rekoltesinin belirlenmesi amacıyla yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Kayısı ile ilgili kuruluşların birlikte toplanarak rekolte konusunda tahmini rakamları belirlediklerini ifade ederek “İlimiz ekonomisinde önemli bir paya sahip olan kayısının yıllık üretimi (rekoltesi) başta üreticilerimiz olmak üzere, ihracatçılarımız, kayısı üretiminde çalışan İlimiz tarım işçileri, çevre illerden gelerek ilimizde çalışan tarım işçileri ve Malatya ekonomisine olan dolaylı katkısı nedeniyle de Malatya halkının tamamını ilgilendirmektedir. Kayısı ile ilgili olarak her yıl rekolte çalışmaları İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, kayısıyla ilişkili tarafların katılımı ile oluşturulan heyet marifetiyle yapılmaktadır. Bu heyet; İl Müdürlüğümüz, Malatya Kayısı Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası temsilcilerinden oluşmaktadır” dedi.
Rekolte çalışmalarının kayısının tomurcuklanmasından itibaren başlayıp, kayısı için tüm doğal risklerin sona erdiği Mayıs ayı sonuna kadar sürdüğünü ifade eden Selvi “Bu yıl özellikle Nisan ayı içerisinde değişik tarihlerde meydana gelen don zararından dolayı çukur yerler, taban araziler ve dere kenarlarında kayısıların çiçeklenme döneminde, bilhassa Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde hasarın yüksek olduğu ve verimi olumsuz yönde etkilediği, yüksek yerlerde ise meyve tutumunun iyi olduğu tespit edilmiştir. İlimizde toplam 7 milyon 478 bin adet meyve veren kayısı ağacı bulunmaktadır. 2015 yılı kayısı rekoltesi 301 bin 329 ton yaş kayısı olarak tahmin edilmiştir. Bu rekoltenin 27 bin 229 tonunun yaş kayısı olarak tüketileceği tahmin edilmektedir.
Geriye kalan 274 bin 100 tonu kurutmalığa ayrılacak kayısı miktarıdır. Kurutmalığa ayrılacak bu kayısıdan yaklaşık olarak 69 bin ton kuru kayısı elde edileceği tahmin edilmektedir. İlimizde üretilen kayısının yaklaşık yüzde 10’u yaş olarak değerlendirilirken yüzde 90’ı kuru olarak değerlendirilmektedir. İlçeler bazında değerlendirme yapıldığında en fazla üretimin sırasıyla Akçadağ, Darende, Battalgazi, Yeşilyurt, Hekimhan, Doğanşehir, Kuluncak, Yazıhan, Pütürge, Doğanyol, Kale, Arguvan, Arapgir İlçelerinde gerçekleşeceği tahmin edilmiştir” diye konuştu.
Malatya Sonsöz