KAYISI ÜRETİCİLERİNE SOHBAHAR UYARISI

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, kayısı üreticilerine bahçelerinde çil, bakteriyel kanser ve zamklanmaya karşı mücadele yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

Selvi, yazılı açıklamasında, dünyaca tanınmış ve milli ekonomiye katkısı bulunan kayısının Malatya'da çiftçilerin en önemli gelir kaynağı olduğunu belirtti.

Kayısı ağaçlarında her yıl görülen hastalıklarla bilinçli mücadele edilmesinin önemini vurgulayan Selvi, üreticilerin sonbaharda "yaprak delen-çil" ve "bakteriyel kanser ve zamklanma" hastalığına karşı koruyucu mücadele yapmaları gerektiğini aktardı. Bu hastalıkların zararları hakkında bilgi veren Selvi, şunları kaydetti:

"Yaprak delen hastalığı, yaprak, meyve ve genç dallarda zarar yapar. Yaprak üzerinde yağ lekesi şeklinde başlar. Zamanla kenarları kırmızımtırak orta kısımlarıysa koyu kahverengiye dönüşür. Bu lekeli kısımlar dökülür, yaprak saçmayla delinmiş gibi bir hal alır. Meyve üzerinde de aynı şekilde lekeler oluşur. Hastalıktan zarar görmüş tomurcuklar ölür, fakat dokununca dökülmezler. Bu hastalıktan zarar görmüş sürgünler üzerinde yuvarlak kahverengi kırmızı renkte lekeler oluşur. Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak kanser yaralarına dönüşür. Bu hastalıktan dolayı yüzde 20-60 verim kaybı olmaktadır. Bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığındaysa yapraktaki lekeler küçük, yuvarlak ve şekilsizdir. Yapraklar delikli bir görünüm alır. Sürgünde oluşan lekeler kaldırılınca altındaki odun dokusunun ölmüş olduğu görülür. Mayıs-haziran aylarında uçtan geriye doğru ölüm başlar. 2-3 yıl içinde ağaçlar çalılaşıp verimde düşüş olur."

Haber 7
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.