Yaz aylarının "lezzetli ve serinleten meyvesi" karpuzun rekoltesini artırmak için kabak köküne aşılanması ürünün kalitesini ve tadını etkiliyor.
Yaz aylarının "lezzetli serinleten meyvesi" karpuzun rekoltesini daha fazla artırmak için kabak köküne aşılanması ürünün kalitesini ve tadını oldukça etkiliyor.
Üreticilerin daha çok verim almak ve daha erken hasat ederek fazla gelir sağlamak amacıyla kabak aşılı karpuzu tercih etmesinin, ürünün piyasada bollaşmasını sağladığı ancak tadı ve kalitesinin düşmesinin sıkıntıya neden olduğu belirtiliyor. Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İbrahim Duman, yaptığı açıklamada, karpuzda kabak aşısını Türkiye'de ve dünyada yeni bir işlem olmadığını, ancak bilinçsizce yapıldığı için tüketiciye bazı sorunlar yaşattığını belirtti. Üreticinin kabak aşılı karpuzu tercih etmesinde "hastalıktan koruma", "yüksek verim" ve "erken ürün alma" olarak 3 ana neden olduğunu vurgulayan Duman, şunları söyledi: "Eğer kabak aşılı karpuz fidesi dikmezseniz mutlaka toprak kaynaklı hastalıklar bitkinize zarar verir. Bu da bitkinin ölümüne dolayısıyla verimin azalmasına neden olur. Bu sebeple kabak aşılı karpuzlar tercih ediliyor. Dolayısıyla ürün toprak kaynaklı hastalıklara dayanıklı hale gelince birim alanda daha yüksek verim sağlanıyor. Bu ürün düşük toprak sıcaklığında bile aşısına göre gelişimine devam edebildiği için erkenden piyasaya sürülüyor. Ayrıca kabak aşılı karpuz pazarcılar açısından da uzun raf ömrü nedeniyle çokça tercih edilir. Piyasadaki karpuzların yüzde 90'ı zaten kabak aşılı" diyen Prof.Dr. Duman, tüketicinin aşılı karpuzda karşılaştığı en büyük sorunun ise "tadı" olduğunu söyleyerek, bu ürünün şeker içeriğinin düşük olduğunu ancak zamanında hasat edilmesi durumunda şeker yönünden bir sıkıntının oluşmadığını da tespit ettiklerini ifade etti.
Prof. Dr. İbrahim Duman, tüketicinin kabak aşılı bir karpuzu kesmeden önce dışına bakarak anlayamayacağını belirterek, "Tadına bakmadan anlaşılma ihtimali yok. Karpuz kesildikten sonra meyve eti yapısından da anlaşılabilir. Kabak aşısı aslında yanlış bir uygulama değil insan sağlığı ve beslenme açısından da herhangi bir zararı yok. Tek sıkıntsı uygun zamandan yapılmayan hasat nedeniyle tüketiciye 'kabak tadında karpuz' gitmesi" diye konuştu.
İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkan Yardımcısı Yusuf Gündoğdu da 35 yıldır karpuz alım satım işi yaptığını ifade ederek, karpuzda kabak aşısının tüketimi düşürdüğünü söyledi Tüketicinin, tadı ve kokusu olmadığı için karpuz yemekten dahi vazgeçtiğini savunan Gündoğdu, "Üretici, hasadı fazla diye bu ürünü tercih ediyor. Çünkü bir dönümde normalde karpuz 4 ton ürün verir, kabak aşılı karpuz ise 10 ton ürün verir" dedi.