Türkiye'nin önde gelen gıda kenti Karaman, yılda 80 milyar euroluk ihracat gerçekleştiren Hollanda'nın Gıda Vadisi 'Wageningen'i örnek alarak proje gerçekleştiriyor.
Karaman, küresel arenada rekabet gücünü Gıda Vadisi Projesi ile artıracak. İlk etapta Serbest Bölge kurulacak kentte, bir de Hollanda’nın Wageningen modeli örnek alınarak gıda teknolojileri geliştirilecek. İhracat odaklı olacak Gıda Vadisi Projesi, Karaman’daki gıda firmalarının inovasyon performansını artıracak. Bölgedeki şirketlerin küresel zorlukların üstesinden gelmesini amaçlayan projede, gıda üreticilerinin, bilgi enstitülerinin yeni ve yenilikçi gıda kavram geliştirmede birlikte çalışabilmeleri için uygun koşullar hazırlaması planlanıyor.
Proje için ilk adım Karaman’da düzenlenen Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı ile atıldı. Ekonomi Bakanlığı’nın himayesinde Karaman Valiliği, Karaman Belediye Başkanlığı ve MEVKA’nın ev sahipliğiyle gerçekleştirilen Karaman Serbest Bölge Çalıştayı ve Ekonomik Vizyon Toplantısı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımı ile açıldı.
Ev sahipliğini Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ve MEVKA Genel Sekreteri Ahmet Akman’ın yaptığı çalıştay ile Karaman’ın gıda sanayi potansiyelinin harekete geçirilmesi hedefl eniyor. Türkiye’de üretilen her 3 bisküviden birini imal eden Karaman, bulgur, elma ve fasulye üretiminin de yüzde 20’sini karşılıyor.
Yenilenemezseniz yenilirsiniz
Toplantının açılış konuşmasını yapan ve kurulacak Gıda Vadisi’ne öncülük eden Karaman Milletvekili Recep Konuk, “Dünya hızla değişirken, yenilenemezseniz, yenilirsiniz” diyerek, rekabetçilik için yeniliklere uyumunun önemine dikkat çekti. Konuk, “Bölgeler, şirketler bu değişime ne kadar ayak uydurabilirse, o kadar başarılı oluyor. Öngörülü ülkeler, yeniliklere kolay uyum sağlayabiliyor. Bunu Almanya örneğinden görüyoruz. Gençlik yıllarımız, Japonya’ya yapılan övgülerle geçti. Güney Kore örneği öne çıktı. Şimdi Çin’i konuşuyoruz. ABD bilişim sektöründe önemli bir zıplama yaptı. IBM, Microsoft, Apple... Bu firmaların farklılaşmasını sağlayan öngörüydü” diye konuştu.
Salona ‘sanayinin neferleri burada’ şeklinde seslenen Konuk, şunları dile getirdi: “Girişimlerin hiç biri küresel sermayeleri bir araya getirerek kurulmadı. Buna en güzel örnek gıda sektörüyle hayatına başlayan Samsung’dur. Bizim de hedefl erimiz olmalı. Bu ülkenin de hedefl eri var. Karaman’ın iddialı olduğu gıda sektöründe de ülkenin hedefi var. Gıda stratejik bir aralığa evrilecek. Biz de Karaman olarak bu yeni gelecekte yerimizi almalıyız. Gıdada yeni organizasyonlar oluşturmalıyız. Hollanda’daki Gıda Vadisi Projesi, Wageningen çok önemli bir organizasyon. Kendimize bu kumaştan nasıl bir elbise çıkarabileceğimizi konuşacağız. Karaman Modeli’ni geliştireceğiz.”
Dünya nüfusunun 10 milyara çıkacağını anlatan Konuk, “Bugün atacağımız adımlar o pazardaki konumumuzu belirleyecek. Gelecekte pazar haline mi geleceğiz, pazarlara hakim olmaya mı gideceğiz. Yani müşteri mi, satıcı mı olacağız? Büyüyen dünya nüfusu ve gıdaya artan bir talep var. Bu bir fırsat. Biz doğru organizasyonu kurup ticaret yollarında bizi bir adım öne çıkaracak yapılanmayı başarabilir, doğru alanlarda nitelikli üretim yapıp küresel rekabette bir adım öne çıkacağımız pazarlama metotlarını geliştirebilirsek emin olun ki bir 5-10 sene sonra dünya Türk mucizesini, Türkiye’de Karaman modelini konuşuyor olacak” dedi.
İtalya’nın marka birliği örnek olacak
Çalıştayda Serbest Bölgeler Genel Müdürü Uğur Öztürk, serbest bölge sistemini ve Karaman için alternatifl eri değerlendirirken, Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler ile Mersin Serbest Müdürü Edvar Mum uygulamadaki deneyimlerini paylaştılar. İkinci oturumda ise Eurosis- Consulting İtalya Ülke Müdürü Giuseppe Reggia küresel rekabette yeni trend ‘Marka Birlikleri’ni, IlBiologica İşbirliği Organizasyonu Pazarlama Başkanı Davide Pierloni İtalya’daki marka birliği başarı hikayesini ve Prof. Dr. Johan Wissema da gıda vadisi organizasyonun en başarılı örneklerden Hollanda Wageningen Gıda Vadisi konularında yaşanmış örnekleri aktardılar, soruları yanıtladılar.
Wageningen 80 milyar euro ihracat yapıyor
• Hollanda’daki Gıda Vadisi Wageningen’de firmaların gelişmesi sağlanırken, doğru iş ortağının bulunmasına katkı sağlanıp, maddi ve teknolojik destek verilerek şirketlerin pazardaki etkinliği artırılıyor. Wageningen’de 80 milyar euroluk ihracat gerçekleştiriliyor.
• Vadide, Genetik Beslenme Bilimleri, Gıda Güvenliği Enstitüsü, Hollanda Bitki Koruma Ajansı bulunuyor. • Sektörle ve bilgi enstitüleriyle belli hedef kitlelere yönelik yiyecekler üretmek için gıda ve sağlık programları çalışması yapılıyor.
• Dünya genelinde gıda alanında bir çok güçlü şirketin katıldığı bir Expo Fuarı düzenleyerek, Hollandalı işletmecilerin Avrupa, Amerika, Çin, Japonya gibi farklı ülkelerle etkileşim kurması için ortam oluşturulması sağlanıyor.
• Hollanda’nın dünya pazarlarındaki konumunu güçlendirmek için ‘Hollanda Gıda Vadisi, Hollandalı yerel ürünlerin inovasyonunda yol göstericiniz ve destekçiniz’ sloganıyla çalışmaların tanıtılıyor.
Dünya