Türkiye elma üretiminin çok önemli bir bölümünü karşılayan ilimizde elma bahçelerinde en çok etkili olan hastalıkların başında gelen Elma Karaleke hastalığı ile etkin bir şekilde mücadele ediliyor.
Türkiye elma üretiminin çok önemli bir bölümünü karşılayan ilimizde elma bahçelerinde en çok etkili olan hastalıkların başında gelen Elma Karaleke hastalığı ile etkin bir şekilde mücadele ediliyor.
Elma hasadının son dönemlerinin yaşandığı ilimizde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim KESKİN, İl Müdür Yardımcısı Baran Yavuz YÜREKLİ ile Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Uğur ERKAN Kazımkarabekir İlçemizdeki elma bahçelerinde incelemelerde bulundular.
İlimiz elma bahçelerinde ekonomik anlamda önemli kayıplara neden olan Karaleke hastalığı aynı zamanda gelecek yılların meyvelerini oluşturacak olan meyve gözlerinde de ciddi tahribatlara neden olmaktadır. İl Müdürü KESKİN bu hastalık ile mücadele edilmesinde İl Müdürlüğü olarak titiz ve özverili bir çalışma gösterdiklerini belirterek, “bu kapsamda İl Müdürlüğünce “Elma Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi”ni uygulamaya koyduklarını ifade etti. KESKİN? Karaman’da Elma Tahmin ve Erken Uyarı Programı gereği Elma Bahçelerinde yürütülmekte olan Elma Karalekesi hastalığının elmanın en önemli hastalığı olduğuna dikkat çekerek bu hastalıkla mücadele edilmesi için İl Müdürlüğü bünyesinde Karaman merkezde 7 adet Bilgisayarlı Tahmin ve Erken Uyarı Cihazının hizmet vermekte olduğunu belirterek bu cihazlardan alınan veriler doğrultusunda Müdürlük bünyesindeki SMS siteminde kayıtlı 1200 elma üreticimize Karaleke enfeksiyonu oluştuğunda cep telefonlarına mesaj olarak duyurusu yapılmaktadır. Bu duyurular aynı zamanda İl Müdürlüğünün internet sitesinde de ilan edilmektedir” dedi.
Karaman ikliminin pek çok meyvenin üretilmesine uygun olduğunu belirterek, elmanın Karaman için ayrı bir öneme sahip olduğunu ifade etti. Türkiye elma üretiminde ilk sıralarda yer alan ilimizde, elma üreticilerinin ürün kaybı yaşamamaları için elmaları hasattan hemen sonra nakletmeleri veya satmaları gerektiğini ya da soğuk hava depolarına ulaştırmaları tavsiyesinde bulundu. Üreticilerimizin uzun bir zaman, masraf ve yoğun emek harcayarak elde ettikleri ürünlerinin, hasatta oluşan kayıplar nedeniyle zayi olmaması için çok itinalı ve dikkatli bir şekilde toplanması gerektiğine dikkat çeken KESKİN, bu kayıpların en aza indirilmesinin ülke ve il ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Aynı zamanda elma Karalekesi ve pas hastalığı ile mücadelede sonbahar ve ilkbahar aylarında Bordo Bulamacı uygulamasının bu hastalıklardan korunulmasında faydalı olacağını söyledi.
Karamandan