Van'ın Çatak ilçesinde, ilkbaharda binlerce metre yükseklikteki yaylalara bırakılan organik karakovanlarda bal hasadı başladı.
Arıların çiçeklerden ve zengin bitki örtüsünden topladığı besinlerle elde edilen karakovan balı, bal üreticilerinin kovanlarını açmasıyla görücüye çıktı.
İlkbaharda binlerce metre yüksekliğe bırakılan kovanlardan elde edilen balın fiyatı, fenni kovan ballarına göre iki kat daha pahalı oluyor.
Çatak Arıcılar Birliği Başkanı Aslan Semo yaptığı açıklamada, birliğe kayıtlı 185 balcıdan 63'ünün organik bal üretimi yaptığını, son yıllarda organik bal üretimine büyük önem verdiklerini belirtti.
Arıcıların yüksekliği 2 bin 500 ile 3 bin metreyi bulan yaylalarda tamamen organik bal üretimi gerçekleştirdiğini ifade eden Semo, zengin bitki örtüsünün hakim olduğu bölgede arıların da binlerce çeşit çiçek ve bitkiden faydalandığını söyledi.
Arılarına hiçbir şekilde katkı maddesi ya da ilaç vermediklerini anlatan Semo, organik karakovan balının birçok hastalığa iyi geldiğini ve vücut sıcaklığını dengelediğini belirtti.
Bu yılın arıcılık açısından çok verimli geçtiğini kaydeden Semo, şöyle konuştu:
"İlçe genelinde bu yıl 250 ile 300 ton arası bal üretimi bekliyoruz. Buradaki üretimin ilçe ekonomisine de ciddi katkısı oluyor. İlkbaharda yüksek rakımlı noktalara yerleştirdiğimiz kovanlarımızı, bazen sadece kontrol amaçlı ziyaret ettik. Bunun dışında el değmeden tamamen organik olan karakovanlarda, kışın yaklaşmasıyla hasada başladık. Zengin bitki örtüsü verimi artırdı. Bu da doğal olarak kovanların bal ile dolmasını sağladı. Yani bu yıl Çataklı arıcılarımızın yüzü güldü."
Haberler.com