KARADENİZLİ SALYANGOZ AVCILARINDAN, DENİZ SALYANGOZU YASAĞINA TEPKİ

Karadenizli salyangoz avcıları deniz salyangoz yasağını tekneleriyle Samsun Limanı'na çıkarma yaparak protesto etti.

Samsun 19 Mayıs ilçesi Dereköy Balıkçı Barınağı'ndan hareket eden 25 salyangoz teknesi yaklaşık 2 saatlik yolculuğun ardından Samsun Limanı'na ulaştı. Samsun Limanı'nda Tütün İskelesi çevresinde toplanan salyangoz avcıları, yazın salyangoz avcılığına izin verilmesini istedi. Avcılar, yarın Samsun'a gelmesi beklenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sorunlarını anlatmak istiyor.

"Diğer Ülkeler Tutuyor Biz Tutamıyoruz"

Samsun Limanı'nda bir basın açıklaması yapan Karadeniz Deniz Salyangozu Avcıları Derneği Başkanı Serbülent Öksüz, deniz salyangozu yasağının kaldırılmasını istedi. Serbülent Öksüz, "Çalışmak için birçok yere başvurduk. Şu anda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nı bekliyoruz. Deniz salyangozu biten bir şey değil, çoğalan bir şeyi yakalamak için uğraşıyoruz. Arkadaşlarımızın maddi durumu kötü. Kredi çekip borçlananlar var. Bunun için dernek kurduk. Yarın bakanımız burada olacak. Kendisiyle görüşmek istiyoruz. Derdimizi kendisine anlatacağız. Balıkçıların mağdur olduğunu, deniz salyangozunun yurt dışına gittiğini, istilacı bir tür olduğunu ve bunun için hem bizim hem ülkemizin de kazanacağını kendisine ileteceğiz. Yurt dışındaki balıkçılar gibi bizim de kazanmamız gerektiğini söyleyeceğiz. Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, İtalya gibi ülkeler deniz salyangozu tutanlara teşvik veriyor. Biz teşvik istemeden çalışmak istiyoruz. Salyangozun en verimli ayı olan Haziran ve Temmuz ayında algarna (tekneden denize atılıp dibi taramak suretiyle midye avında kullanılan alet) ile çalışmak istiyoruz. Ufak ve büyük balıkçı arasındaki farkın açılmasını bu şekilde önleyebiliriz. Ufak balıkçı çok mağdur. Sesimiz ilk defa bu kadar çok çıkıyor. Bunu aşarsak inşallah balıkçılar rahat bir şekilde yaşamaya çalışacak" dedi.

"Yazın İki Ay Avlanma İstiyoruz"

Buraya 25 kayıkla geldiklerini belirten Öksüz, "Gelmek isteyen birçok arkadaşımız vardı ama mazotları olmadığı için gelemediler. 50 kooperatif, 3 birlik başkanı toplanarak imza topladık. Dernek olarak defalarca Ankara'ya gittik. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Bakan Bey olur derse 'bu sene çalışmaya başlayacağız'. İki ay istiyoruz yazın iki ay bizin için çok iyi. Çünkü kayıklarımız ufak olduğu için kışın çalışamıyoruz. Diğer ülkeler tutuyor biz tutamıyoruz. Deniz salyangozunun yüzde 100'ü yurt dışına gidiyor. Etini Fransa, Japonya gibi birçok ülke istiyor. Kabuğunu da alıyorlar. Bunun için kurulmuş fabrikalar var" diye konuştu. 

Yasağın esnetilmesini isteyen Salyangoz avcıları daha sonra limandan ayrıldılar. 

İHA
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.