KARADENİZLİ FINDIK ÜRETİCİSİ KİVİ VE ÇİLEKLE EK GELİR SAĞLIYOR

Karadeniz'de fındığa dayalı tarım yapan üreticiler, ekonomik kazançlarını arttırmak amacıyla yetiştirdikleri kivi ve çilek ile ek gelir sağlıyor.

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada, kentte ürün çeşitlendirme çalışmaları kapsamında kivi ve çilek yetiştirildiğini söyledi.

Kivi üretiminde Yalova'dan sonra Ordu'nun 2. sırada yer aldığını vurgulayan Yılmaz, "Yaklaşık 3 bin dekarlık alanda kivi yetiştiriliyor. 2015 yılı için 6 bin 500 ton üretimimiz söz konusu. Halihazırdaki kurulu bahçelerin tam olarak verime yatmasıyla 3 bin dekar alandan yaklaşık 10 bin ton kivi üretimi olacaktır" diye konuştu.

Yılmaz, bunun dışında illerinde 10 bin dekara yakın bir alan daha bulunduğunu belirterek, "Bu alanlarda kivi yetiştiriciliği yapılabilir. Bu alanların da kivi üretimine kazandırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bu alanları da kivi üretimine kazandırdığımız takdirde Ordu fındık ve balda olduğu gibi kivide de ilk sıradaki yerini alacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, kivi üretiminin artış göstermesi nedeniyle soğuk hava deposu sayısının arttırılması için çalışma yürütüldüğünü belirterek, kent merkezinde yaklaşık 3 bin ton kapasiteli soğuk hava deposu olduğunu ve yeni bir depo yapımı için de çalışmaların başladığını anlattı.

Çilek üretimi açısından yöredeki ekolojiye uygun olduğuna işaret eden Yılmaz, "Burada üretilen çilekte aroması farklı olması ve pazar değerinin yüksek olması nedeniyle üretimin geliştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirdik. Gelinen noktada çilek üretimini 200 dekarın üzerine çıkardık. Bu yıl içerisinde bu alanlardan 500 tonun üzerinde olmak üzere çilek üretimimiz söz konusu olmuştur" ifadelerini kullandı.

- "Sadece fındığa bağlı kalmak doğru değil"

Kivi ve çileğin, fındık üreticisine ek gelir sağladığını aktaran Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu bölgenin olmazsa olmazı fındık. Ancak sadece fındığa bağlı kalmak doğru değil. Özellikle doğal afetlerden kaynaklı fındık olmadığı dönemde sıkıntı yaşanıyor. İşletme kendini devam ettirmesi bakımından tek ürüne bağımlı kalmaması gerekir. Bu nedenle arazisi uygun olan üreticilerimize fındığın yanında ikinci ya da üçüncü bir ürünü çalışmasını uygun olacağını belirtiyoruz. En azından bir üründen herhangi bir sıkıntı yaşarsa diğer üründen sağlayacağı kazançla işletmesini devam ettirmesine imkan tanıyacağını düşünüyoruz. Bu yönüyle bakıldığında gerek kivi gerekse çilek olsun üreticilerimiz için fındığın yanında önemli bir ek gelir getirici üründür."

Vali Yardımcısı Engin Avcı da Ordu'nun son yıllarda turizm açısından önemli ivme kazandığına dikkati çekerek, "Turizmi değişik sektörlerle de entegre etmek gerekiyor. Özellikle tarım sektörü çok önemli. Çünkü her yerin bir tadı, lezzeti olması lazım. İnsanlar bir ilden bahsederken damaklarında tat oluşması lazım. Ordu'nun en önemli geçim kaynağı fındık, alternatifsiz bir ürün. Ama fındığın yanında Ordu, son dönemde özellikle balıyla, çileğiyle ve kivisiyle de ön plana çıkmaya başladı" diye konuştu.

Ordu'da yetişen çilek ve kivide aromanın farklı olduğunu vurgulayan Avcı, bu anlamda da iş adamlarının kentteki ürünlere rağbet gösterdiğini söyledi.

Avcı, ekonomik açıdan Ordu-Giresun Havalimanı'nın bölgeye önemli katkı sağladığını ifade ederek, iş adamlarının günübirlik ekonomik anlaşmalar için hava ulaşımını tercih ettiğini kaydetti.

Türk Tob
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.