KARADENİZLİ ÇİFTÇİ KADINLARA FRANSA`DAN DESTEK

Fransa Türkiye Büyükelçiliği Tarım Müşaviri Pierre Autissier, Fransa olarak, Ordulu çiftçi kadınlara destek vermekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik. Ekim ayında tarımsal teknik alanda eğitim vermeye başlayacağız. Onlara markalaşmayı da öğreteceğiz" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik ve Sosyal Konseyi iş birliğiyle Ordu'da kurulan Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Fransa Tarım Bakanlığı'nın başlattığı kırsalda yaşayan kadınlara yönelik toplumsal kalkınma projesinde pilot il olarak Ordu belirlendi.

Proje kapsamında ordulu çiftçi kadınlara, Fransa ve Türkiye'nin tarımsal inovasyon konusunda başarılı üniversitelerinin ortaklığıyla, Karadeniz'in coğrafi yapısına uygun, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi konusunda eğitimler verilecek.

Proje hakkında bilgi veren Autissier, Türkiye-Fransa ilişkilerinin yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın göreve gelmesiyle hız kazandığını vurgulayarak, ülkesinin Karadeniz'de çiftçi kadınlara destek veren bir projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

İki ülke Tarım Bakanlarının Malta'da yaptığı toplantı sonucunda Türkiye-Fransa arasında tarım alanında iş birliği yapılmasına yönelik alınan karar doğrultusunda Türkiye'de çalışmalara başladıklarını aktaran Autissier, bu anlaşmanın temelini de gıda güvenliği ve fiyat artışını engellemek gibi konuların oluşturduğunu kaydetti.

"Ordulu çiftçi kadınların çabasından çok etkilendik"

Autissier, anlaşmanın iki ülke arasında hayvancılığın geliştirilmesini de kapsadığını vurgulayarak, "Özellikle tarımsal eğitim, Ar-Ge çalışmaları da anlaşmanın öne çıkan maddeleri arasında yer alıyor. İki ülke arasında üniversiteler düzeyinde iş birliği yapılması ve Türkiye'nin kırsal kalkınma konusunda AB fonlarından yararlanabilmesi için ortak projeler geliştirmesi kararı alındı. Coğrafi işaretlenme konusunda da çalışmalar başlatıldı" diye konuştu.

Türkiye-Fransa arasında tarım alanında böylesine bir mesafe alındığı dönemde Karadeniz Kadınları Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Doç.Dr. Naciye Selin Şenocak'ın kendilerine gelerek, Ordulu çiftçi kadınlara yönelik başlattıkları tarımsal kalkınma projesi için destek istediğini aktaran Autissier, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Selin Hanım'ın, Ordulu çifti kadınlar için yaptığı yardım talebi bizi de çok heyecanlandırdı ve daveti şevkle kabul ettik. Başta Ordu Valisi olmak üzere yerel yönetimlerin davetiyle Fransa Büyükelçiliği Tarım Müşavirliği olarak Ordu'ya gittik. Geçen yıl ekim ayında başladığımız destek projesi kapsamında ilk olarak bölgenin potansiyelinin tespitini yaptık. Bölgenin artı ve eksilerini çıkardık. Çok verimli bir iklime ve lojistik anlamında da çok elverişli imkanlara sahip olduğunu keşfettik. Yerel yönetimlerin yanı sıra Ordulu çiftçi kadınların ürettikleri malı satmak ve bir katma değer yaratmak için gösterdikleri çaba bizi çok etkiledi. Hepsi üretmek, ailesine, bölgesine ve ülkesine katkı sunmak istiyordu. Üç günlük Ordu ziyaretimizin ardından hazırladığımız raporda da belirttiğim gibi, çiftçi kadınlara spesifik bir eğitim verilmesi gerektiğini tespit ettik zira kadınlar dışa açılamadıkları için emeklerinin karşılığını alamıyor. Yetiştirdikleri ürünleri geniş bir çevreye sunamıyorlar kendi bölgeleriyle sınırlı kalıyorlar. Zaten onlar da ürünlerinin pazarlanması ve ambalajlanması konusunda destek istediler. Tabi bir de ürünlerin tanıtımı konusunda sıkıntı var zira ürünler bırakın uluslararası pazarı daha yerel pazarda bile tanınmıyor. Bir katma değer yaratmak için bölgede yetiştirilen ürünlerin ambalajlanması için paketleme tesislerinin kurulması gerekiyor. Kısacası sanayileşerek daha seri üretime geçilmesi için ortak bir çalışma yürütülmesi gerekiyor."

-"Geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak"

Autissier, Fransa'nın tarım alanında yıllara dayanan tecrübesinden yola çıkarak, bölgeye yapılacaklar için kolları sıvadıklarını dile getirerek, "Ordu'da olduğu gibi Fransa'da da kadınların kurduğu çiftçi dernekleri bulunuyor. Karşılıklı olarak tecrübelerinden faydalanmaları için Ordulu çiftçi kadınları Fransa'ya götüreceğiz. Fransız kadınlarının geliştirdikleri modelleri yerinde inceleyecekler ve hangi sistemin kendilerine uygun olduğuna karar verecekler. Biz de Ordu'da o sistemi kuracağız. Ekim ayında kadınlara tarımsal teknik alanında eğitim vermeye başlayacağız. Fransa'dan Ordu'ya gelen tarım uzmanları, Ordu Tarım İl Müdürlüğü ile beraber bölgede hangi ürünün fizıbıl olduğunu tespit edecek. Çok dağılmadan geleneksel ürünlerde daha iyiye ulaşmanın yolu aranacak" ifadelerini kullandı.

Ordulu kadınlara pazarlama, ürünlerinin tanıtımı konusunda da destek sunacaklarının altını çizen Autissier, "Bölgede yetiştirilen ürünlerin ham halde olması pazarlamayı zorlaştırıyor. Biz onlara markalaşmayı da öğreteceğiz. Bu marka sayesinde bir kimlik oluşacak ve dünyada tanınacaklar" dedi.

Autissier, Ordu'da olduğu gibi kırsal kalkınma anlamında talep geldiği takdirde başka bölgelere de destek vereceklerini belirterek, ikinci projeyi de eko-turizm alanında Giresun'da başlatacaklarını ve Karadeniz bölgesinin tamamına yaymak istediklerini söyledi.

Ordu'daki pilot projenin Türkiye-Fransa arasındaki tarım alanındaki iş birliğinin geleceği açısından önemli bir gösterge olacağını ve mevcut ilişkileri daha da ileriye taşıyacağının aktaran Autissier, iki ülkenin tarımsal özelliklerinin birbirine çok benzediğini bu nedenle iş birliğinin çok faydalı olacağını dile getirdi.

Haberler.com
  • Site Yorumlarý
  • Facebook Yorumlarý Facebook Yorumlarý
Yeni yorum yaz
Henüz bir yorum yazýlmadý. Ýlk yazan siz olabilirsiniz.