Orman Genel Müdürlüğünce, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 85'inin Türkiye'den, bunun yarısının da Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçelerinden karşılandığı defne yaprağı ile ilgili üretimi artırma çalışmalarına başlandı.
Çalışmalar kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü, Karacabey Belediyesi, Mustafakemalpaşa Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliğinde Karacabey Ticaret Odası Konferans Salonu'nda "Defne Serüveni Başlıyor" başlıklı panel yapıldı. Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür ormanların adeta üretim objesi olduğuna işaret ederek, bu biyoçeşitlilik sonrası keşfedilen ıhlamur, kestane ve defne gibi ürünlere daha fazla ağırlık vermeye başladıklarını aktardı. Defne üretiminin Türkiye adına çok önemli olduğunu vurgulayan Özgür, "2008'de 7 bin ton olan defne üretimini 2019 yılı itibarıyla 28 bin 500 tona yükselttik. Bu oranı daha artırmak istiyoruz. Bunun için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Hem odun hem de odun dışı üretimden mutlaka faydalar sağlamalıyız" dedi.
HEDEF 30 BİN TON ÜRETİM
Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın, defne üretimini 30 bin tona yükselterek 25 milyon dolar gelir elde etmeyi hedeflediklerini belirtti. Defne üretimine öncelik verdiklerini anlatan Akın, "Mustafakemalpaşa ve Karacabey'de rehabilitasyona ve yol yapımına ihtiyaç duyan 74 bin 620 dekar defne sahamız var. Biz bu rehabilitasyonu gerçekleştirdiğimiz zaman yılda en az 30 bin ton yaş defne üretebileceğiz ve Türkiye genelinde en çok defne üreten il olacağız. Bu üretimle, orman köylümüz yılda 60 milyon lira, ülkemiz ise 25 milyon dolar gelir elde edecek" diye konuştu. (AA)